ЈАГОДЕ СУ БОЖАНСТВЕНЕ, АЛИ... Ако их једете свакодневно, ово ће ваше тело прво приметити
Сезона јагода је у пуном јеку, а иако њихова цена није баш најповољнија, увек радо уживамо у овом сочном воћу.
Јагоде имају бројне бенефите за здравље. Али шта се дешава са вашим телом када свакодневно једете ову воћку?
Хајде да истражимо чињенице о нутритивној вредности јагода, њихове здравствене бенефите и потенцијалне ризике на које треба обратити пажњу.
Нутритивна вредност јагода
Једна шоља целих јагода (око 144 грама ) садржи следеће, према УСДА:
• Калорије: 196
• Укупни угљени хидрати: 11 г
• Дијететска влакна: 3 г
• Укупни шећери: 7 г
• Протеини: 1 г
• Укупне масти: 0 г
• Засићене масти: 0 г
• Натријум: 1 мг
• Калијум: 220 мг
• Магнезијум: 19 мг
• Витамин А: 17 ИУ
• Фолат: 35 µг
• Витамин Ц: 85 мг
Здравствене предности јагода
Могу да смање упалу
Јагоде су богате антиоксидансима и витамином Ц, природним антиупалним средствима која помажу у смањењу хроничне упале и повезаних здравствених проблема. Према истраживању из 2021. године објављеном у часопису Антиоxидантс, антиоксиданси које садрже јагоде могу помоћи у превенцији и управљању упалним стањима, попут кардиоваскуларних болести и дијабетеса.
Британи Лабек, дијететичар, каже за EatingWell: „Јагоде су посебно богате антиоксидансима, попут витамина Ц, флавоноида и фенолних киселина. Антиоксиданси који се налазе у јагодама повезани су са смањењем упала. Истраживања показују да конзумирање јагода такође може да повећа ваш укупни антиоксидански статус.“
Могу да смање ризик од срчаних болести
Захваљујући високом нивоу спојева који воле срце попут антоцијана, истраживања показују да јагоде могу помоћи у заштити вашег кардиоваскуларног система подржавајући здрав крвни притисак и ниво холестерола. Ови бенефити за здравље срца смањују факторе ризика за хронична стања попут срчаних болести.
„Конзумирање јагода може смањити ваш ризик од срчаних болести“, каже Лабек. „Разна истраживања су открила користи за срце од конзумирања јагода. Иако су резултати конфликтни, нека истраживања показују да конзумирање јагода смањује липиде у крви и систолни крвни притисак.“
Могу да побољшају здравље мозга
Према систематичком прегледу из 2022. године у часопису Scientific Reports, полифеноли у јагодама – који делују као антиоксиданси – могу помоћи у одржавању когнитивне функције како старите, побољшавати здравље мозга и подржавати менталну оштрину.
„Верује се да јагоде имају неуропротективне ефекте. Дугорочна конзумација јагода повезана је са споријим стопама когнитивног опадања са годинама“, каже Лабек, позивајући се на истраживање из 2021. године у часопису Molecules.
Могу да побољшају варење
Својим високим садржајем влакана, јагоде могу помоћи у подршци здравом варењу, спречити затвор и нахранити корисне бактерије у цревима, закључила је студија из 2020. године објављена у часопису Nutrients.
„Влакна су неопходан део дигестивног здравља, општег метаболичког здравља, здравља срца и још много тога“, објашњава Лабек. „Добијање довољно дневних влакана може чак смањити ризик од одређених врста карцинома.“
Могу да побољшају контролу нивоа шећера у крви
Студије показују да јагоде могу помоћи у смањењу одговора на инсулин и побољшању инсулинске резистенције. Њихов висок садржај влакана такође помаже успоравању апсорпције шећера, чинећи их фантастичним избором за регулисање нивоа шећера у крви.
„Јагоде имају ниски гликемијски индекс, што значи да не изазивају брзе скокове нивоа шећера у крви“, каже Лабек.
Да ли су јагоде безбедне за све?
Јагоде су генерално безбедне за већину људи. Али за оне који су алергични на слично воће, конзумирање јагода повремено може довести до алергијских реакција. Међутим, истраживања сугеришу да су алергијске реакције на јагоде више реакција на храну него типична алергијска реакција.
Додатно, они који су осетљиви на салицилате могу доживети симптоме попут главобоља или проблема са варењем због природног садржаја салицилата који се налази у јагодама. Али за већину људи, јагоде су диван и безбедан додатак здравој исхрани.
„Једна од сјајних ствари код јагода је што су изузетно свестране. Можете уживати у јагодама свеже, смрзнуте, сушене или чак у праху“, каже Лабек.