МИРИШЕ НА ЛЕТО Рецепт за најукуснији колач од јагода и малина – лаган, свеж и просто неодољив!
Јагоде и малине у комбинацији са освежавајућим маскарпонеом чине тако добру комбинацију, а додатак неколико листића босиљка чини овај десерт божанствено очаравајућим.
Глатку и освежавајућу крему заносне боје умотајте у лагану и мекану кору, украсите, охладите и покушајте да не поједете све одједном.
Потребни састојци:
6 јаја, одвојити беланце од жуманца
200 г шећера
160 г брашна
100 г очишћених јагода
60 г малина
100 г масцарпоне сира
12,5 г шећера
4 листа босиљка
100 мл креме за декорацију
Малине, јагоде и босиљак за декорацију
Припрема:
Загрејте рерну на 180°Ц са вентилатором. Плех димензија 23 x 33 цм обложите папиром за печење, пазећи да се папир протеже преко ивица.
Умутити беланца док се не формира чврст снег. Електричним миксером умутите жуманца са шећером док не постану бледа и густа, око 5 минута.
Половину брашна пажљиво умешајте у смесу жуманца и шећера, затим половину беланаца и поновите поступак. Нежно сипајте смесу преко обложеног плеха и раширите је до ивица. Ударите плех за печење о кухињски пулт да ослободите ваздух, па ставите у рерну да се пече 10 минута.
Када је бисквит нарастао и порумени, извадите га из рерне и одмах окрените на влажну кухињску крпу. Уклоните плех и скините папир за печење. Радите брзо, нежно умотајте ролну. Пустите да се охлади.
Исеците воће на мале комаде. У чинији умутите маскарпоне док не постане гладак. Додајте сецкано воће, шећер, а листове босиљка исецкајте на комадиће и додајте их у чинију. Све заједно пажљиво мешајте док маскарпоне не добије светло розе боју. Када се ролница охлади, пажљиво је одмотајте остављајући на крпи.
Распоредите фил по површини, остављајући део на најдаљем крају ролне празан да не би исцурио приликом ваљања. Поново лагано уролати, пазећи да не истиснете крему са стране. Када се поново чврсто умота, ролада је спремна за украшавање.
Умутити густу павлаку. Напуните кесу за шлаг или кашиком и ролницу украсите кремом. Крем украсите малинама, јагодама и босиљком.