Топло, укусно, лековито
ЗАБОРАВЉЕНИ РЕЦЕПТ ИЗ ДЕТИЊСТВA Старинско јело које враћа снагу, ЛЕЧИ ЦРЕВА и буди успомене
Најбоља вечера на свету – рецепт за старинско, преукусно јело које враћа снагу и побољшава пробаву после напорног дана.
Овај старински рецепт за цицвару долази из времена када се ово јело често припремало сваке вечери. Цицвара је била неизоставан део кухиње српског, црногорског, крајишког и источнохерцеговачког поднебља. Прави се од жутог или белог кукурузног брашна, уз додатак кајмака или сира, зависно од регије у којој се припрема.
Једна тајна старинског рецепта за цицвару је у квалитету кајмака. Што је кајмак маснији и кремастији, то ће цицвара бити укуснија. Верује се да је ово јело изванредно за пробаву, због чега му дају назив „мелем за црева“.
Састојци:
– 2 дл воде
– 2 дл млека
– 300-400 г сира шкрипаца или кајмака
– 8 кашика белог кукурузног брашна
– 1 кашика масти нерастопљене (ако се користи кајмак не треба)
– 1 кашичица соли
– кашика меда (по жељи)
Припрема:
Сипати млеко, воду и маст у шерпу и ставити да прокува, па додати сир и со, а затим добро промешати. Кад поново прокува, смањити температуру, сипати кукурузно брашно и непрекидно мешати да полако крчка десетак минута. Кад се по дну посуде „ухвати“ смеса, као да се мало лепи и добија текстуру „жваке“, готова је.
Најлепша је врућа. Може да се послужи уз киселу павлаку, јогурт или кисело млеко, а може и да се направи салата по жељи.
Пријатно и јавите нам како вам се допао рецепт!