ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ СУ ПАРАДАЈЗ И КРАСТАВАЦ ПРСКАНИ ШТЕТНИМ ХЕМИКАЛИЈАМА Ово је најједоставнији начин да то проверите
Да би се воће сачувало, често се третира разним хемикалијама које и те како могу да буду опасне по здравље. А да ли је безбедно јести овакве намирнице заједно са кором?
Пролеће је и званично почело и у понуди на пијацама и пиљарама се налазе воће и поврће које је чувано целу зиму. Да би јабуке што дуже потрајале, третирају се воском, глицерином, парафином, калцијум хлоридом, а најопаснија од свих ових супстанци је дефинил. Пошто је, у ствари, ово производ који настаје прерадом нафте, има тенденцију да буде канцероген.
О томе како да се заштитите да се не отрујете јабукама и другим воћем које је „прскано“; говорили су бројни стручњаци, а први корак је да се оперу у топлој води, а у коју чак можете додати и соду бикарбону.
Ако купујете „домаће“ производе на пијаци од проверених продаваца и за које знате да не користе никакву хемију, можете једноставно да оперете кору од прљавштине и наталожене прашине. Ако их купујете у продавници, када заправо и не знате да ли су третиране, препорука је да ипак ољуштите кору.
Последице конзумирања намирница које су „накљукане хемијом“ могу да буду веома опасне и да доведу до тешког тровања. Међутим, постоји и друга страна овог проблема. Ако огулимо јабуку, онда он заправо бацамо главни извор витамина А и Ц, калцијума, фосфора, гвожђа и корисних антиоксиданата.
Постоји неколико трикова да се утврди колико су поврће или воће токсични. На пример, када исечете јабуку, ако видите да брзо потамни, можете да је безбедно једете са кором. Карцитин у комбинацији са витамином Ц спречава слободне радикале да оштете тиело.
Корисна кора и друго воће и поврће
Витамини Ц и П, велика количина пектина чувају се у кори лимуна. Али ове намирнице такође могу да се третирају хемијом као би им се продужио рок трајања, тако да их је потребно веома темељно опрати пре него што им уклоните кору. Топла вода, сода бикарбона и детерџент ће вам у томе помоћи.
Како да знате да ли су краставац и парадајз прскани?
Да бисте утврдили да ли поврће има пестициде, можете да исечете краставац или парадајз и погледате каква му је унутрашњост. Обично краставци и парадајз са токсинима имају жућкасте пруге, у центру се налази жути „део“.