САЧИЈАДА ОКУПИЛА НЕКАДАШЊУ ЈУГУ НА СТРАЖИЛОВУ Окршај у припреми јагњетине и пите испод пеке
Сачијада, манифестација која у подједнакој мери у први план ставља припрему јела под сачем, али и дружење у природи, одржана је јуче на Стражилову 11. пут.
Учесници са свих простора некадашње Југославије, подељени у 33 екипе, имали су задатак да спреме јагњетину испод сача за три до три и по сата и притом строго воде рачуна да испуне захтев жирија, а то је да постигну савршен баланс укуса меса и поврћа при чему зачини само треба да „погурају“ основну сировину.
По речима Ромеа Карановића, представника удружења грађана „Власници викендица и салаша“ и „Кухиња на отвореном“ из Новог Сада, које организује манифестацију, Сачијада је замишљена као гастрономски догађај у природи, у срцу Фрушке горе, без вашарских садржаја и тог концепта се без прекида придржавају.
-Циљ је да се дружимо, уживамо у гастрономији, порироди и музици која одговара овом простору и да окупимо учеснике са целог Балкана. Сач сви својатају као своје национално јело, само што се негде каже пека, негде чрипња. Сви они на овој манифестацију имају прилику да покажу како припремају јагњетину. Због ограниченог простора највише може да учествује 33 екипе. Није нам намера да то буде масовна манифестација, али јесте да учесника буде са свих страна некадашње Југославије, мада их увек највише из Србије и Војводине.
Осим јагњетине јуче је први пут на манифестацији припремана и пита испод сача. Карановић напомиње да ма колико звучала обично пита није једноставно јело и пошто први пут они који је спремају одмеравају снаге, жири није био одвише строг.
Овогодишњу манифестацију подржала је карловачка општина, чији председник Дражен Ђурђић ју је и отворио.
З. Милосављевић
Фото: Ђ. Радивојевић