clear sky
26°C
03.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1782
usd
99.3878
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАЈЗДРАВИЈЕ БРАШНО НА СВЕТУ А СКРОЗ ЗА ЏАБЕ!  Ево о којој се биљци ради, само једна кашика је витаминска бомба

03.07.2025. 16:53 17:00
Пише:
Извор:
Србија Данас, Владимир Јанковић
с
Фото: Pixabay.com/ Ilustracija

Изузетно је богато гвожђем и само једна кашика је довољна да се обезбеди доза потребна организму. Ово брашно је вишенаменско и можете га користити када правите тесто, чорбе, каше.

Осим што је коприва богата гвожђем такође је препуна витаминима и минералима. Једнако лековит је и чај од коприве или чорба. 

Фино брашно од коприве може да се користи за прављење домаће козметике, а од крупнијег млевеног брашна може да се направи храна или чај од коприве. 

Обзиром да расте у башти, поред пута она не кошта ништа. Тако да је прављење овог брашна џабе. Оно што је битно је да пронађете здраву, незагађену коприву. 

s
Фото: Pixabay.com/ Ilustracija

Касно пролеће или рано лето је идеално за скупљање. Ако не можете да нађете здраву, онда је боље да је купите. Млади листови садрже највише хранљивих материја. 

Пажљиво оперите свеже листове и баците оштећене. Пожељно је да користите рукавице јер коприва може да изиритира кожу. Опрану ставите између две крпе како би што боље упила воду. Можете је сушити природно, али тако ризикујете да се оштете, боље је да то урадите у рерни.

Загрејте је на 120°Ц и ставите листове у танком слоју неких 2-3 сата. Врата рерне треба да буду благо отворена (1-2 цм) како би влажан ваздух могао да изађе. 

Ако је могуће, укључите вентилатор, јер ће значајно убрзати циркулацију ваздуха и скратити време сушења. Када листови постану ломљиви и распадну се на додир, извадите их из рерне и згњечите руком. Баците стабљике и све остале делове који су још влажни. 

Вратите згњечене листове у рерну и наставите да сушите још сат времена да бисте били сигурни да су потпуно суви. Затим их самељите. Просејте брашно кроз сито. Неке крупније честице ће остати у ситу, па можете да их самељете у авану и затим да их поново просејете. 

Од 300 г свеже коприве (листова и стабљика) или 150 г свежих листова добиће се око 20-25 г финог брашна и око 10-15 г додатног крупно млевеног брашна које остаје после просејавања. Чувајте у херметички затвореној тегли на тамном, сувом и хладном месту.

 

 

 

Извор:
Србија Данас, Владимир Јанковић
Пише:
Пошаљите коментар