clear sky
33°C
20.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1752
usd
100.8392
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РОБОТ УМЕСТО КУВАРА? Први ресторан са дигиталним шефом отвара се у Дубаију

20.07.2025. 11:00 11:12
Пише:
Извор:
Курир/Дневник
robot kuvar
Фото: ilustracija, AI

У срцу Дубаија отвара се ресторан у којем ће главни кувар бити вештачка интелигенција под именом шеф Ајман, а прво јело спремиће већ у септембру.

У питању је суперинтелигентни систем који комбинује знања из молекуларне гастрономије, нутриционизма и хиљаде рецепата из целог света како би креирао аутентичне, необичне и одрживе јеловнике.

Он не кува, не сецка лук, нити проба јело, али зато анализира текстуру, балансира умами, израчунава киселост и предлаже савршене комбинације укуса. И то све у реалном времену.

Где се дешава кулинарска револуција?

У срцу Дубаија, недалеко од Буџ Kхалифе, отвара се ресторан под називом "WооHоо" - место које најављује будућност угоститељства.

Kонцепт је јасан, АИ креира идеје, људи их спроводе.

Главни шеф Рајф Отман, познат у свету високе кухиње, задужен је за "људску страну посла" – припрему и финализацију јела које је АИ осмислио. Укратко, Ајман мисли, Рајф кува.

Без отпадака и одрживо

Једна од најфасцинантнијих карактеристика шафа Ајмана (Chef Aiman) је његова посвећеност екологији.

АИ систем је програмиран да максимално искористи намирнице, укључујући остатке који би се иначе бацили, попут вишка меса, коже воћа, биљних влакана, па чак и масноћа.

То није само укусно, већ и одговорно кување у ери када свет покушава да смањи кулинарски отпад.

povrce
Фото: Pixabay.com

АИ у служби инспирације, не замене

Иако на први поглед делује као замена за људе, то и није баш тако.

- Chef Aiman није конкуренција људима, већ алат који помаже куварима да буду креативнији, бржи и прецизнији- каже тим који стоји иза пројекта.

Другим речима – АИ не узима посао, већ додаје нову димензију послу који волимо.

Шта нас очекује у будућности?

Ако се овај експеримент покаже успешним, ресторан "WооHоо" планира да лиценцира шефа Ајмана другим ресторанима широм света.

То значи да би се у скоријој будућности и ресторани у Паризу, Њујорку или Београду могли ослањати на дигиталног кувара.

Ценовник

За сада нема прецизних података о ценама јела, али постоје неки прорачуни који кажу да ће се, ако преведемо у динаре, једна вечера уз два пића и воду кретати око четрдесет хиљада.

Да ли бисте пробали јело које је осмислио робот?

За неке, ово је кулинарски шок, а за друге узбудљива прилика. Једно је сигурно: свет хране се мења, а Дубаи још једном показује зашто је епицентар иновација и луксуза.

Први AI ресторан ускоро отвара врата. И питање више није како ће то изгледати, него: "Kад резервишемо сто?". Ово ће бити још једна атракција поред бројних у којима Дубаи предњачи у односу на остатак света.

Извор:
Курир/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар