НЕМОЈТЕ ВИШЕ ОВАКО КОРИСТИТИ МЕД Лек из природе може постати опасност по здравље
Мед се често сматра природним савезником здравља – многи га свакодневно додају у чај, зобену кашу или једу на кашичицу као „лек из природе“.
Али, стручњаци упозоравају: ни мед није без мане, нарочито ако се користи непромишљено. Иако обилује корисним састојцима, претерана конзумација може оптеретити организам, посебно код особа које већ имају нарушено здравље.
Према саветима нутрициониста, здравим особама се препоручује да унос меда ограниче на две до три чајне кашичице дневно. Међутим, код хроничних болести попут дијабетеса, гојазности, повишеног крвног притиска или проблема са крвним судовима, та количина би требало да буде знатно мања – идеално тек једна кашичица дневно.
Осим количине, кључна је и температура на којој се мед користи. Велики број људи греши када га додаје у вреле напитке. На високим температурама, посебно изнад 60 степени, мед губи своје хранљиве материје, а додатно може доћи до стварања супстанце познате као ХМФ (хидроксиметилфурфурал), која у већим количинама може бити штетна по здравље.
Како решити тај проблем?
Једноставно – сачекајте да се чај или вода охладе на отприлике 40 степени пре него што додате мед. Само тада се могу сачувати његова корисна својства без стварања нежељених једињења.
Такође, код особа са осетљивим стомаком мед може изазвати пробавне тегобе, алергијске реакције или чак погоршати постојеће проблеме попут гастритиса. Његове природне киселине могу надражити желудачну слузницу, нарочито ако се конзумира у већим количинама и на празан желудац.