„Југоалат” покреће производњу за две недеље

Делове за хидранте, специјалне кугласте вентиле и делове специјалне намене за грађевинску и медицинску индустрију радници „Југоалата” почеће да праве за две недеље, а производ ће се

извозити у Аустрију. Тај посао договарало је руководство „Југоалата” на јучерашњем састанку с производним директором фирме МКЕ из Хајденрајхштајна из Аустрије Илијом Петричићем. Фирма МКЕ из Аустрије биће нови партнер „Југоалату”, а у производњу ће уложити 150.000 евра.

По Петричићевим речима, на јучерашњем састанку разговарали су о стратегији разраде производње

– На овом радном састанку договарамо се да промене у производњи, менаyменту и организацији спроведемо у најкраћем року – рекао је Петричић. – Морамо да установимо ко ће бити одговоран за који сегмент посла и да утврдимо термине за почетак производње и рокове за испоруку производа. Производња ће почети с кадровима које „Југоалат” већ има, а у питању је 40 људи, а касније ће тај број бити повећан тако што ћемо позвати бивше раднике који желе да се врате и раде и запослити још људи. План нам је да до 2017. године имамо око 200 запослених у производњи.

Петричић истиче да су у плану два производа које ће „Југоалат” под својим именом и лиценцом извозити у земље бивше Југославије, али и продавати по целој Србији.

– Тренутно, „Југоалат” може да пласира одређене производе, али у одређеној количини и уз много помоћи. Ова фирма је спремна да почне да ради и ми смо сигурни да ће то напредовати према нашем плану – казао је Петричић.

Власник и директор „Југоалата” Спасоје Јаковљевић истакао је да би, осим аустријског партнера, та фирма ускоро могла добити и партнера из Кине.

– Радимо на томе да се што више људи запосли и да производња крене. Преговори с кинеским партнером су у завршној фази, сви услови су прихваћени, а преостало је да одемо тамо и потпишемо уговоре – рекао је Јаковљевић. – Вредност тих уговора је веома велика – на годишњем нивоу биће око пет милиона евра. Жеља нам је да фабрика ради и мислим да ће оживети у наредну годину дана. Тренутно имамо 40 радника, они покривају домаће наруyбине и оне које нам стижу из Хрватске и Словеније, али ако све буде ишло по плану, биће још запошљавања.

По речима председника Синдиката металаца Новог Сада Новака Васића, свако запошљавање је веома значајно за грађане Новог Сада.

– Задовољни смо што неко улаже у нашу производњу, што значи да верују нашим радницима – рекао је Васић. – То значи да ће „Југоалат” стати на ноге и бити онај стари. То је важно, нарочито зато што Нови Сад у последњих пет или шест година није отворио ниједан производни погон. Отварање маркета не доноси добро. Добро ће бити онда када се почне стварати нова вредност и када се покрене производња, тада ће грађани боље живети.

У АД „Југоалат“ стечај је покренут 2. јуна 2010. године, након чега је уследио План реорганизације предузећа, који је усвојен крајем августа 2013. Почетком децембра исте године три радника поднела су захтев за увођење поновног стечаја јер се План реорганизације није спроводио. Радници су захтев повлачили па га поново подносили и Привредни суд је у априлу 2014. године покренуо претходни стечајни поступак. У том периоду „Југоалат“ је у неколико наврата покретао производњу и радило је 40 радника тог предузећа. „Југоалат“ је основан 1935. године. 

Н. Радман

Фото: Б. Лучић

 

 

Бивша радница
15.05.2015 • 07:22
Овај чланак треба да се објави у "NJUZU"! Axaxa-xaxaxaxaxa! Баш се слатко насмејах!
EUR/RSD 117.5834
Најновије вести