„Пролећни Бранкови дани” почели у Сремским Карловцима

У част рођења вечито младог песника Бранка Радичевића, у Карловачкој гимазији су почели „Пролећни Бранкови дани”, манифестација која на

особен начин слави најпознатијег ђака најстарије српске гимназије. Почев од 15. марта, када је по јулијанском календару у Славонском Броду пре 193 године рођен Алексије Бранко Радичевић, па до 28. марта, када му је рођендан по грегоријанском календару, у Сремским Карловцима и Новом Саду биће одржана прегршт програма којим ће се скренути пажња на његов лик и дело, али и пружити прилика афирмисаним и неафирмисаним песницима и уметницима да се искажу.

На рашњој свечаности у Карловачкој гимназији, у којој се Бранко Радичевић школовао од 1835. до 1841. године, по традицији је уручена

престижна књижевна награда „Печат вароши сремскокарловачке“, од чијег установљења се ове године навршава пола века. Награда је равноправно припала Ранку Прерадовићу из Бањалуке за изабрана дела и Милошу Кордићу из Београда за збирку „Предвечерје“. Обојица ове године обележавају пола века песничког стваралаштва, што се, како је рекао председник „Бранковог кола“ Ненад Грујичић, није намерно догодило.

– Поводом 50 година награде „Печат вароши сремскокарловачке“ награђујемо овог пута два искусна српска песника који имају пола века дугу песничку стазу – рекао је Грујучић, додајући да се случајно десило да су се њихове биографије и дела слиле у ову годишњицу. – Боравак у Карловачкој гимназији је ретка привилегија коју никад нећемо издати. У времену кича оваква светковина је злата вредна и треба је, заједно с овом гимназијом, чувати. Присећајући се Бранка на овај дан, надамо се сарадњи са Славонским Бродом и да ће му поново бити подигнут споменик у његовом родном граду који је 1992. године срушен.

Овогодишњи „Пролећни Бранкови дани” протичу у знаку 170-годишњице објављивања Бранкове прве књиге под насловом „Песме”, која је угледала светлост дана у Бечу 1847. године. Бранков првенац изазвао је  бурна реговања, једни су га бездушно нападали, а други свом снагом бранили. У Београду је књига дочекана на нож, а у Матицу српску није могла да уђе 11 година. Међу онима који су га подржавали био је Ђура Даничић, истичући да ће се по Бранку 1847. година помињати и да ниједан учени Србин није „пјевао као овај Радичевић, те да му је језик као суза чист”.

З. Милосављевић

Фото: С. Шушњевић

 

ПредстављањеДанице за младе

У оквиру „Пролећних Бранкових дана”, у четвртак у 11 сати у ОШ „23. октобар” у Сремским Карловцима биће представљен часопис „Даница за младе”. У програму учествују представници Вукове задужбине Миодраг Матицки, Љиљана Симић, Рајко Лукач, Божидар Пешев и Бранко Стевановић. Наступиће и ђаци-песници и рецитатори Ања Пршо, Сунчица Мићић и Јована Ратковић, те наставница Данијела Николић.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести