На курсу "IT Girls" 30 дама добиле дипломе из програмирања

Курс „IT Girls”, који по трећи пут организује Војвођански IKT кластер (VOICTC), али сада у сарадњи са ФАКТ пројектом и Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ, јуче је званично завршен, а 30 девојака добило је дипломе.
р
Фото: Дневник (Ф. Бакић

Оне су од септембра похађале програмирање, а пред њима су сада нови изазови када се очекује да надограде своје знање кроз праксе или запослење у некој од IT компанија, наравно, уз подршку кластера.

- Током самог курса запослило се већ пет девојака, што ваљда значи да добро радимо свој посао - истиче директор VOICTC-а Милан Шолаја. - У наредном периоду ћемо за све остале покушати да пронађемо праксу или запослење у чланицама Војвођанског IKT. У Новом Саду имамо више од 250 ИТ компанија, верујем да ћемо успети да нађемо посао и за ове девојке.

Будући да је IT индустрија у Србији карактеристична по томе што има мање жена које у њој раде, Војвођански IKT кластер жели да их оснажи и помогне да се равноправно појављују на тржишту рада.

- За жене у оваквом конзервативном окружењу прави пут ка

самосталности је економска самосталност, а у IT могу да је остваре и да се изборе за друга права и слободе - каже Шолаја и додаје да жене најпре саме себи треба да помогну тако што ће показати интересовање за ову област и усавршавање. - Треба нагласити да има доста заблуда по питању преквалификација и курсева у IT, односно да је немогуће постати инжењер или јуниор програмер само са завршеним курсом. Ми

можемо људима, који имају склоности ка овим темама и који су спремни да одвоје значајно време и уложе га у себе кроз овакву врсту интензивних едукација, да обезбедимо минимални сет знања и вештина који им омогућава да одшкрину врата IT сектора.

Једна од полазница курса IT Girls Тамара Загорчић решила је да се пријави на обуку јер ју је програмирање одувек занимало, а у својој струци, као молекуларни биолог, не може да нађе посао.

- Све ово ми није био велики изазов јер то волим, јесте било изазовно учити све ново кроз шта раније нисам пролазила, али уз одличне предаваче које смо имали, све је било лако - наводи Загорчић, истичући да је све било одлично организовано да је, чак и она као мајка, успела све да постигне.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.6067
Најновије вести