Алмашка дворишта отворила врата

Новосађани су  добили јединствену прилику да завире иза капија старих кућа Алмашког краја кроз програм “Откривамо алмашка дворишта” који се реализује у оквиру пројекта “Калеидоскоп културе”.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Програм има за циљ да на једно вече отвори три дворишта за јавност и испуни их културним и уметничким садржајима.

На три адресе, у Улици златне греде 25, Светосавска 6 и Саве Вуковића 21 суграђани су могли чути занимљиве приче о настанку Алмашког краја и о познатим Новосађанима коју су ту живели, али и да уживају у филмским пројекцијама музици и представама. Тамбурашки дочек и пројекција документарног филма о знаменитим Алмашанима приређен је у дворишту куће у Улици Саве Вуковића 21.

Према речима председник Удружења “Алмашани” Маријана Мајина ово је била одлична прилика да се Новосађани, који можда не познају довољно Алмашки крај, а који је настао пре три века, боље упуте и открију његове тајне.

- Овај кварт је изузетно интересантан, због јединствене уличне регулације - рекао је Мајин. - Улице нису ушорене него су пуне кривина, па се често дешава да се пролазници због тога изгубе. Регулација је таква јер  је приликом настајања већи део Алмашког краја био плаван све док се нису саградиле бране и Кеј.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Како Мајин каже око 90 одсто структуре Алмашког краја је добро очувано.

- Најзначајнија је комплексност уличне регулације која је потпуно иста као пре 300 година - истиче Мајин. - Атрактивност се огледа у уским кривудавим улицама и малим трошним кућама које сведоче о прошлим временима. Из тог разлога Алмашани сматрају да овај кварт има огроман туристички потенцијал, а програм “Откривамо алмашка дворишта”  је само једна од акација са којиом желимо скренемо пажњу.

Наш саговорник каже да је циљ да старији суграђани, који се сећају како је овај део града изгледао и како се у њему живело половином прошлог века, то поделе са младима.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- У овом дворишту на адреси Саве Вуковића 21 организовали смо сећање на тамбураштво, јер су се управо тамбураши махом рађали у Алмашком крају - појаснио је Мајин. - Један од њих је и Марко Нешић, па су млади тамбураши из КУД “Соња Маринковић” били задужени за добар штимунг кроз нумере које се везују за овог композитора и музичара. Након тога, посетиоцима је приказан краткометражни филм у ком унук Марка Нешића прича како се живело у Алмашком крају .

Како је речено на свечаном тамбурашком дочеку жеља Алмашана је да овај програм постане традиција и да бар два или три пута годишње грађани могу да завире у алмашка дворишта у којима је стало време.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести