Алмашки крај у Фаро мрежи Савета Европе

НОВИ САД: На дан Света Три Јерарха - славе Алмашког краја, у Културној станици "Свилара" одржана је промоција српског превода Фаро публикације и чланства Алмашког краја у Фаро мрежи Савета Европе.
a
Фото: novisad.rs

Активности локалне заједнице Алмашког краја и удружења ''Алмашани'' у области заштите и унапређења културног наслеђа, Фаро мрежа Савета Европе препознала је као један од неколико примера добре праксе на европском нивоу.

Фаро мрежа Савета Европе окупља и повезује организације локалних заједница које културно наслеђе активно користе као потенцијал за развој својих средина и то чине уважавајући принципе Фаро конвенције – кровне европске конвенције о заштити културног наслеђа, коју је Република Србија ратификовала 2009. године.

Фото: novisad.rs

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић видео поруком честитао је славу становницима Подбаре и Салајке, као и удружењу ''Алмашани'' на постигнутом успеху.

Не само да сте покренули причу о обнови Алмашког краја, већ сте реализовали кључне пројекте за његово очување, а ту је сада и ваше чланство у Фаро мрежи. Заједничким радом успели смо да од Владе Републике Србије обезбедимо посебне мере заштите за Алмашки крај и створимо услове да даље у њега улажемо и сачувамо тај ДНК-код Новог Сада који постоји 304 године, рекао је градоначелник Вучевић.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је оценио да култура представља изузетно широк концепт који добија на снази тако што се различити актери удружују, стално отварајући нове аспекте и нове могућности за побољшање живота човека. 

Фото: novisad.rs

Превод брошуре Фаро мреже приближиће нам вредности које она заступа и илустровати колико је наслеђе важно. Наш град има богато културно наслеђе и веома занимљиву историјску причу, а оно што га издваја су мултинационалност и мултикултуралност. Све што чинимо на пољу културе вратиће се целој заједници на најбољи могући начин. Због тога отварамо културне станице, претварамо старе индустријске центре у погоне креативног развоја и нудимо прилику свима да учествују у том процесу, нагласио је Рожић.

Директорка Директората за демократију Савета Европе Снежана Марковић-Самарџић, такође се обратила скупу у ''Свилари'' видео поруком у којој је нагласила да је главна новина Фаро конвенције то што у центар менаџмента културног наслеђа ставља људе, односно бави се питањем шта наслеђе представља грађанима. Она је такође истакла да Конвенција третира културно наслеђе као фактор развоја заједнице и промотера културне различитости. У званичном филму Савета Европеhttps://vimeo.com/474499371  Алмашки крај представља Србију, а изабран је као један од шест примера добре праксе из читаве Фаро мреже. Званичан превод Фаро брошуре на српски језик доступан је на https://rm.coe.int/faro-konvencija-napred-sa-kulturunim-nasledem/1680a11088

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести