Бећарац и Тврђава очишћени у оквиру “Светског дана чишћења”

У оквиру глобалне акције “Светски дан чишћења”, јуче је, у организацији “Јunior Chamber International” (JCI), “Еко-курира” и Планинарско-рекреативне секције Факултета техничких наука, чишћена плажа Бећарац на Сунчаном кеју.
тт
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

У акцији се у 10 часова окупило око 20 волонтера и већ у првих сат времена кесе је попунило доста отпада. Акције чишћења на Бећарцу се често организују, а JCI је, након две акције чишћења стаза на Фрушкој гори и једне на Шодрошу, први пут на овом месту.

- Акције организујемо у жељи да се људима скрене пажња да је смеће потребно одлагати на места за то предвиђена, али и да се подигне свест о значају заштите животне средине – објаснила је локална координаторка пројекта “Светски дан чишћења 2018.” Милица Видовић. – Систем рециклаже још није довољно развијен у Србији, те својим акцијама позивамо људе да бар не стварају проблем одлагањем смећа на све стране.

На Бећарцу се нашло много очекиваног, као и неочекиваног отпада.

- Људи овде дођу најчешће да направе неки роштиљ, проведу се са друштвом или одмарају, међутим иза себе на плажи оставе буквално све што им је потребно за такву прилику – додала је једна од учесница акције, иначе национална председница JCI-а за ову годину Данијела Медић. – Нашли смо свашта, од зимских јакни, ћебади, лејзи-бегова до крпа, обуће, више врста жица за роштиљ и флаша.

“Светски дан чишћења” први пут се обележава у Србији, а у тој глобалној акцији учествује више од 150 земаља света. Ове године акција је замишљена као “велики зелени талас” са стотинама милиона волонтера који истог дана чист целу планету, од којих у Србији 5.000 њих чисти 50 локација на територији државе. Подршку акцији у Новом Саду пружило је и Удружење грађана “3Д свет”, огранак УГРИП, који су јуче са око 200 волонтера из целог света чистили 14 места и 38 пункотова надземља Петроварадинске тврђаве.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести