Бегечка јама све запуштенија

Већ четврту годину, заједно с Удружењем спортских риболоваца и викендашима, водимо борбу с лошим управљањем, у надлежности „ДТД Рибарства” Нови Сад – каже за „Дневник” донедавни председник Савета месне заједнице Бегеч Никола Живанов
Begečka jama Foto:Dnevnik.rs/S. Šušnjević/arhiva
Фото: Бегечка јама Фото:Дневник.рс/С. Шушњевић/архива

– Бегечка јама од 1999. године има степен заштите, али ми већ четврту годину, заједно с Удружењем спортских риболоваца и викендашима и свима онима који воле овај локалитет, водимо борбу с лошим управљањем, у надлежности „ДТД Рибарства” Нови Сад – каже за „Дневник” донедавни председник Савета месне заједнице Бегеч Никола Живанов. – Могу слободно да кажем да је управљање тим бисером Дунава, односно парком природе који је из године у годину све запуштенији и све се слабије одржава недомаћинско и неодбоварајуће. Ми стално апелујемо да се спречи да Бегечка јама постане бара. Хитно треба да се измуљи.

Наш саговорник даље наводи да је и рибокрађа на Бегечкој јами постала „нормална ствар” јер чуварска служба, како каже, ни не ради. Проблем је и то што је тај парк природе запуштен те хигијена није на задовољавајућем нивоу јер је, како каже, трава зарасла, грање набацано са свих страна, а плажа пуна смећа. Он тврди да, иако би тамошња месна заједница у сарадњи с грађанима организовала акције којима би се Бегечка јама средила, то не могу да чине јер она није у њиховој надлежности.

– То је заштићено подручје, за које је надлежан Покрајински завод за заштиту природе, а „ДТД Рибарство” нам је малтене јавно рекло да они желе да одустану од тога и да управљање Бегечком јамом желе да врате Новом Саду, али у Граду се већ неколико година не налази решење ко би то могао водити на бољи начин – објашњава Живанов, и додаје да су се обраћали и Градској управи за заштиту животне средине са жељом да се тај парк природе да на управљање селу. – Сматрамо да је Бегечка јама велики туристички потенцијал. Ту је, уосталом, велики број заштићених врста гмизаваца и птица, тако да има и еколошки потенцијал. Могли би се организовати излети, као на Засавици. То је парк природе и треба да остане заштићен, ми не апелујемо да се овде направи комерцијално купалиште, него да се услови поправе јер они сада веома руже слику туристима који долазе.

Никола Живанов закључује да је у туристичким проспектима Бегечка јама као један од највећих туристичких потенцијала тог села, али и града, приказана сликама на којима се виде локвањи и лабудови па се туристи, када је посете, зачуде јер у природи изгледа потпуно другачије. 

У „ДТД Рибарству” казали су за „Дневник” да као друштвено одговорна компанија улажу максималне напоре да Бегечка јама буде очувана у складу с реномеом који има, те да у складу с тим одржавају и уређују то природно добро. Ипак, како кажу, због високог водостаја и честих падавина у последње време није било техничких могућности за детаљније уређење, које ће, како кажу, бити предузето чим се за то стекну услови.

„Услед промене пословних планова предузећа 2014. године, затражили смо од Градске управе за заштиту животне средине да Скупштина града Новог Сада право управљања тим природним добром од великог значаја пренесе на друго правно лице”, наводе у тој компанији. „Предметни захтев за промену управљача смо поднели 2014. године и недавно смо из Управе за заштиту животне средине обавештени да је поступак за избор новог управљача заштићеним добром у току. ’ДТД Рибарство’ ће до избора новог управљача тим добром управљати у складу с могућностима као добар домаћин”.

Из Градске управе за заштиту животне средине поручили су да је процедура за доношење нове одлуке о заштити Бегечке јаме у току, те потврдили да ће у току те процедуре бити решено и питање управљача.     

В. Бијелић

Novosadjanin
17.07.2019 • 13:32
Malo im je 5 godina da donesu odluku, STRASNO !!!!
dojcin plavsic
21.07.2019 • 09:51
bune se jer privatna firma ne zeli da ima troskove, a drzavna uprava ne zeli da preuzme odgovornost, jer nema para. ako im je toliko stalo do begecke jame, neka je zivanov i drugi samo odrzavaju. ni kod babe nema dzabe.
EUR/RSD 117.3529
Најновије вести