Бицикли и аутомобили с камерама спремни за контролу паркирања

НОВИ САД: У Сектор комуналне милиције Градске управе за инспекцијске послове пристигло је пет аутомобила и десет бицикала са камерама, а сам систем радног назива „Нспатрол” требао би да почне са радом почетком наредне године, рекао је за „Дневник” члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић.
n
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

У питању је систем којим ће се проверавати и кажњавати непрописно паркирање – на зеленим површинама, тротоарима и бициклистичким стазама, као и непрописно заустављање на саобраћајницама.

– Након неколико састанака са стручним људима из области права, саобраћаја и заштите личних података, успели смо да припремимо градске одлуке за усвајање тако да се системом евидентирају само возачи који су заиста у прекршају, јер не желимо да отежамо нашим грађанима свакодневицу, већ да дестимулишемо бахато паркирање – рекао је Јелушић за наш лист. – Камере које смо купили су највишег квалитета и перформанси, у првом кругу возила бележе прекршај, уколико се он и даље дешава у другом кругу, регистарске ознаке шаљу се у ЈКП „Информатика”, а даље прослеђују Министарству унутрашњих послова (МУП).

Из МУП-а се подаци враћају „Информатици”, која их сваког дана у поноћ прослеђује у ЈП „Пошта”, одакле ће се казне једном недељно слати на адресе прекршиоца. У случајевима да камере на аутомобилима не могу да препознају регистарске табле (прљаве су, прекривене или је гепек отворен), систем алармира возача, који средствима везе обавештава колеге који су на бициклима да поступају у таквим случајевима. Геолокација таквог возила је видљива свима у систему.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

– Систем аутоматски препознаје људска лица и замагли их на слици, чиме смо осигурали елиминацију људског фактора, личних познанстава и других негативних утицаја, односно, обезбедили смо једнакост грађана – истакао је Јелушић. – Уколико је возило на „белој листи”, оно се неће даље процесуирати. Према Закону о безбедности саобраћаја, на тој листи ће бити полицијски службеници који обављају службену дужност, као и припадници комуналне милиције, радници комуналних служби који обављају своју делатност, као и ватрогасне службе и Хитна помоћ.

Иначе, казна за паркирање на зеленој површини износи 250.000 динара за правна лица, а 150.000 за непрописно паркирање на месту које није јавна површина. Казна за физичка лица која паркирају на зеленој или другој површини која није предвиђена за то јесте 25.000 динара.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести