БИРАМО НАЈЛЕПШУ БАШТУ: Божанина оаза на обронцима Фрушке горе

Акција „Дневника”, Новосадске телевизије и Колор прес групе
р
Фото: Приватна архива

Бег од градске вреве и сивила бетона Божана Шимић пронашла је надомак Новог Сада, на обронцима Фрушке горе. У викендици у насељу Боцке, заједно са супругом направила је породичну оазу, у којој окружена зеленилом пензионерске дане проводи радећи у врту са супругом али и уживајући с унучићима.

Иако у осмој деценији живота рад у башти и брига о цвећу Божани не представља проблем. По сопстеном признању, биљке сади где год нађе слободан кутак, те цвећа има и у купатилу, а смешта га чак и у шерпе и лонце у кухињи. Гаји искључиво трајнице, које и преко зиме остају напољу, јер, како каже, не воли цвеће које издржи само једну сезону.

На више од хиљаду квадратних метара плаца, осим за украсно дрвеће, шибље и цвеће, нашло се места и за воће и винову лозу о којима наша саговорница заједно са супругом брине.

- И пре него што сам отишла у пензију гајила сам цвеће, јер заиста уживам у природи - истиче на почетку разговора Божана Шимић. - На викендици је наш прави мали рај и ту свега има, од цвећа до воћа, а подразумева се да, откако сам у пензији, све чешће ту боравим.

Салетлу у дворишту, преко које се разгранао жалосни дуд, направио је Божанин супруг, а шта све на поседу Шимића у Боцкама расте није нимало лако набројати. Јудино дрво, орлове канyе, такома, ловор вишња, жалосни дуд, божури, руже, само су неке од врста које, осим винове лозе и воћа вредни супружници гаје.

Кад јој се неко цвеће свиди, наша саговорница се потруди да набави пелцер, јер јој је, каже, драже да посматра како биљка постепено расте и развија се, него да купи готов производ.

Фото: Приватна архива

Сваки слободан тренутак породица Шимић проводи у викендици, на обронцима Фрушке горе, јер има ли шта лепше од времена проведеног у природи, на свежем ваздуху?

- Трудимо се да што чешће дођемо на “плац” да мало одмарамо, а мало радимо у башти - наводи Божана Шимић. - Посебно ми је драго што у овој нашој зеленој оази уживају и унучићи и најлепше ми је кад се сви на једном месту окупимо.

Иако економиста по занимању, наша свестрана саговорница почела је да пише и песма, а ужива, каже, у уметности, те с поносом истиче да јој је брат познати вајар Миланко Мандић  Манда, аутор споменика Пери Добриновићу, на платоу испред Српског народног позоришта.

Пријаве још сутра

Дневни лист “Дневник”, Новосадска телевизија и Компанија “Цолор медиа цоммуницатионс” по трећи пут организују акцију “Најлепша башта Новог Сада”, у сарадњи са Француским институтом у Новом Саду. Сви који желе да представе своју башту и освоје вредне награде, пријаве за акцију могу послати још сутра, путем имејл-адресе najlepsabastagmail.com. Жири ће, као и претходне године, чинити познате личности, стручњаци из области хортикултуре и представници медија. Победници ће бити даривани вредном наградом - путовањем на продужени викенд за две особе.

Ј. Вукашиновић

 

Slavica
15.06.2021 • 01:20
Sta je ovo dzungla obican korov basta treba da bude prvenstveno cvetna pa zelena
EUR/RSD 117.5685
Најновије вести