Бранко Радичевић повезао војвођанске основце

У Сремским Карловцима, месту у којем се великан српског романитизма

Бранко Радичевић школовао и своју наклоност према њима уткао за сва времена у своје песме, захваљујући Покрету горана Војводине установљена је још једна манифестација том знаменитом песнику у част. Реч је о програму „Бранкови основци” којим се тежи умрежавању и повезивању основних школа из Војводине које носе име Бранка Радичевића, а који је  у објекту Покрета горана у Сремским Карловцима, Еколошком центру „Радуловачки”, окупио наставнике и ђаке из 12 од 14 таквих војвођанских образовних установа.

Осим умрежавања и дружења ученика и наставника из различитих локалних средина, тај програм треба да допринесе и њиховој едукацији за рад на школским пројектима, оснаживању за учешће у ваннаставним активностима кроз рад на малим школским пројектима, размени искустава и примера добре праксе и упознавању традиције, културе и начина живота у Војводини.

– Идеја о покретању тог програма темељи се на сличним активностима које су постојале на територији некадашње Југославије, о чему су ми колеге на почетку моје каријере наставника географије у ОШ „Бранко Радичевић” 2003. године у Новом Саду причале – каже Тања Гагић, која је, осим што предаје у тој школи, и сарадница Покрета горана Војводине. – Пет година касније учествовала сам у европском пројекту „Акадамија централноевропских школа” која ради на умрежавању школа у региону, у склопу које смо остварили сарадњу са читавим низом образовних установа у региону, међу којима је била и ОШ „Бранко Радичевић” из Босне и Херцеговине. Тада се родила идеја о успостављању веза међу школама које носе име Бранка Радичевића, каквих у Србији има 42.

По речима Тање Гагић, током наредна три месеца ученици и њихови наставници ће радити на малим школским пројектима чија окосница ће бити Бранко Радичевић. Њима ће бити остављено да бирају чиме ће се из песниковог живота и дела бавити у тим пројектима, као и начин на који ће то презентовати.

– Овај први сусрет у Сремским Карловцима је значајан јер се упознајемо и успостављамо трајне контакте – напоменула је Тања Гагић. – Надам се да ћемо програм наставити догодине лепом волонтерском акцијом на Стражилову, чиме се надовезујемо на програм „За чистије и зеленије школе у Војводини” које подржава Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу, националне мањине – националне заједнице.

Да су Сремски Карловци право место за такав пројекат потврдила је и представница Покрета горана у чијем објекту се и одржава, Душица Миленковић,.

– Сремски Карловци, место где је Еколошки центар „Радуловачки”, довољан су разлог за одржавање тог програма јер је Бранко Радичевић део свог живота провео овде, стварајући у истој улици, недалеко од Еколошког центра – истакла је Душица Миленковић. – Сахрањен је на Стражилову, где се налази надгробни споменик у чијој обнови смо и ми учествовали.

З. Милосављевић

 

Подршка покрајинске власти

Програм „Бранкови основци”, први те врсте, подржао је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу, националне мањине – националне заједнице. Помоћница покрајинског секретара Биљана Кашерић је рекла да тај програм пружа прилику учесницима да својим присуством допринесу неговању различитих култура, којих је највише у Војводини.

– Сматрам да ће тај програм допринети бољој сарадњи међу школама које носе име песника Бранка Радичевића – казала је Биљана Кашерић, и додала да се нада да ће он утицати и на настанак нових идеја за друге пројекте које ће те школе заједнички реализовати. – Покрајински секретаријат за образовање подржава такав вид сарадње и даље ће настојати да то чини.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести