Будисава: Село које живи целе године

Будисава је најмлађе село у Шајкашкој области, настало крајем 19. века. Како је од Новог Сада удаљена тек двадесетак километара, након пандемије уочен је повратак људи у ово приградско насеље, а у последње време и велика потражња за кућама са двориштима.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Равноправност српске и мађарске националности омогућила је свима складан суживот уз мноштво дешавања, па нам се чини да је ово приградско насеље много веће, иако према последњем попису из 2011. године има нешто више од 3.600 становника. Будисавчани су поносни што редовно обележавају два Божића, два Ускрса, као и две сеоске славе: 12. септембра православци празнују дан храма – Сабор српских светитеља, док католици сваког октобра обележавају кирбај. Тиме показују да негујући различите обичаје негују и добре комшијске односе.

– Трудимо се да подржимо све манифестације које се одржавају у нашем селу – истиче председница Месне заједнице Будисава Јасна Даничић. – Током летњих распуста и годишњих одмора у јуну и јулу, одзив грађана је добар. Иако смо мала средина, видљиви смо свуда, стално нам долазе гости, али и ми одлазимо код њих с намером да промовишемо наше место.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

За организацију разних манифестација и окупљање мештана потребна је, поред подршке Месне заједнице, и адекватна инфраструктура. Према речима председнице Даничић, у последњих десет година уложено је нешто више од 500 милиона динара, док је до тада Будисава, као и сва остала приградска насеља, била склоњена са мапе развоја града.

– Изграђена је комплетна канализациона мрежа и омогућено је грађанима да уграде прикључке – наводи Даничићева. – Асфалтирано је целокупно село, док су у Улици Петра Драпшина, поред канализације, постављене водоводна мрежа, улична расвета и потпуно нова путна инфраструктура. Реновиран је пензионерски дом и потпомогнут развој парохијског дома, док су спортски терени у школи коначно сређени, а у вртићима проширени капацитети.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Она наглашава да је завршено партерно уређење центра села, које чине четири јединствена парка, па су тако реновирани тротоари и расвета, а дечје игралиште и теретана на отвореном комплетно сређени. Свакодневни живот мештанима олакшава хоризонтална и вертикална сигнализација, те неколико лежећих полицајаца, који решавају проблем брзе и бахате вожње кроз село.

– У наредном периоду очекујемо комплетно реновирање зграде Месне заједнице и Ватрогасног дома, као и обнављање Омладинског дома, у којем бисмо окупили сва културно-уметничка друштва, библиотеку и све што је од виталног значаја за наше село – напомиње Даничићева и додаје да је започет пројекат у оквиру ког се планира изградња бициклистичке стазе између Будисаве и Каћа.

А. Чегар

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести