Центар за младе таленте у Новом Саду нуди бесплатну онлајн наставу

Бесплатне курсеве Фондације „Центар за младе таленте“ (ЦМТ) у Новом Саду, која постоји скоро девет година, до сада је прошло 3.300 полазника, већином будућих студената електротехнике, информатике и математике којима ЦМТ пружа могућност стицања широког знања из области програмирања и математике, помаже да студенти лакше усвајају градиво на факултету, али и омогућава да деца лакше дођу до занимања будућности, наводи координаторка Центра за младе таленте Славица Стевић.
e
Фото: Приватна архива

- Похађање курсева у оквиру ЦМТ-А је у потпуности бесплатно. Фондација „Центар за младе таленте“ основана је 22. маја 2012. године, са циљем да допринесе развоју теоријских и практичних знања из математике и програмирања. До школске 2016/2017. године, настава је била организована искључиво у учионицама. Тада се пре уписа на наше курсеве полагао тест из области математике, јер је број места у учионицама био ограничен - каже координаторка Центра. - Међутим, због велике заинтересованости за наше курсеве, ЦМТ исте године, међу првима у Србији, организује и прве онлајн часове. Задржали смо тестове за полазнике који су желели да прате наставу из учионица, док онлајн курсеве могу да слушају сви.

На курсеве може да се пријави свако ко има жељу да научи програмирање и да прошири своје знање из области математике.

- Осим тога, ми спремамо полазнике и за пријемне испите за упис у математичке гимназије као и на Факултет техничких наука и Природно-математички факултет. Због тренутне ситуације у земљи и свету, преселили смо учионице са Булевара ослобођења на „MS Teams“ што је Микрософтов програм, налик Скајпу. То није платформа на којој полазници само слушају предавања, већ место где је сваки ученик на часу у интеракцији са предавачима - наводи Славица Стевић.

Према њеним речима, деци нуде прилику да се образују за најтраженије послове будућности:

- Оно на шта смо посебно поносни су наши предавачи. То су врхунски стручњаци из својих области и већином професори и асистенти са Факултета техничких наука и Природно-математичког факултета - истиче координаторка ЦМТ-а, Фондације коју је својевремено основала компанија „Шнајдер Електрик“. Наша предавања су углавном прилагођења деци од петог до осмог разреда основне школе, односно  деци од првог до четвртог средње. Часови трају током целе школске године, односно када је распуст у школама, исто је и код нас. Одржавају се у вечерњим терминима како би сви били у прилици да слушају.

Сви заинтересовани могу пронаћи више информација на сајту http://cmt.edu.rs/talenti/,  као и на Фејсбуку https://www.facebook.com/centarzamladetalente и Инстаграм страници https://www.instagram.com/centarzamladetalente/, док су остале друштвене мреже у припреми, напомињу у ЦМТ-у.

 М. Стакић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести