Цео Ченеј мирисао на пасуљ

Други дан међународног „Bean фестивала“ привукао је велику пажњу, с обзиром на то да је већ око поднева на паркингу Салаша 137 на Ченеју била велика гужва.

 То је други пут да се манифестација одржава на том салашу, а традиционално траје већ 12 година и њен смисао огледа се у промоцији једног од најомиљенијих јела у Србији – пасуља. У богатом такмичарском и културно-уметничком програму интернационалног карактера, присутни су имали прилике да се упознају и с културним вредностима, традицијом и обичајима краја у којем живимо.

Посетиоци су могли уживати у бројним садржајима и програмима и препустии се чарима идиличног амбијента војвођанских салаша, али је свакако најатрактивнији део манифестације било такмичење у кувању пасуља, у којем је учествовало, по речима организатора, 70 екипа из Србије и иностранства. Уз домаће учеснике, било је и странаца – из Шкотске, Италије, Хрватске, БиХ, Словеније, Мађарске, Бугарске и Црне Горе. У складу с традицијом, након свечаног отварања фестивала, у оквиру културно-уметничког програма наступили су Инклузивни хор „Исон”, Ђорђе Чавић, Тодор Малетин и Миша Близанац и фолклорни ансамбл.

Док су се звуци тамбурице мешали с мирисом запаљених цепаница и крчкајућих пасуља, посетиоцима су понуђени шарени сарџаји „Салашарске пијаце“. Међу њима, могли су се наћи производи од банатске беле мангулице, предмети урађени декупаж техником, затим домаћи бакини колачи и домаће штрудле и пите. На једном од штандова могао се купити и традиционални мађарски колач, с једне од тезги допирао ми је мирис кожне галантерије, а у понуди је било и домаће ракије. Уживаоци ракије налазили су се око казана у којем се она пекла, знатижељно слушајући начин на који се прави.

– Први пут сам на овој манифестацији и жао ми је што нисам раније долазио – рекао нам је један од посетилаца „Беан фестивала“ Синиша Иванчевић. –Дошао сам с пријатељима, да уз квалитетне звуке тамбурице и уз недељни специјалитет који је на менију, уживам у топлом недељном поподневу.

Док је кување улазило у последњи сат крчкања, око обележеног места за игру окупило се више десетина посетилаца да би присуствовали препознатљивим „Равничарским играма“, у оквиру којих се одржавају такмичења у бацању старог бицикла удаљ, надвлачења конопца, бацање метле врбоваче... У надвлачењу конопца прво место у мушкој конкуренцији освојили су „Курајбери“, док је у женској прво место припало „Одбојкашицама“. У такмичењу бацања „војвођанског копља“, односно метле врбоваче, најдаље је досегнуо Александар Поповић с 19 метара и 10 центиметара и Мара Игњатић с 11 метара и 75 центиметара.

Осим игара, поштоваоци традиције и културе имали су част да се провозају у старом војвођанском фијакеру, а заинтересовани су могли проћи и школу јахања. Ни најмлађима није недостајало забаве, а њихову пажњу привукла је маскота „Пасуљко“, док су забаву моглу наћи и на дрвеном игралишту.

И. Миклоши
 

Тријумф „Кумова” из Футога

Око 14 часова, екипе које су кувале недељни специјалитет, кренуле су полако с узорцима до жирија на оцењивање, који је имао тежак задатак, а и време се кварило, те су морали да пожуре.
Најбољи пасуљ скувала је екипа „Кумови” из Футога, а њима је припало 50.000 динара, другопласирана је екипа „МАКС-а” из Новог Сада, а они су добили 30.000, а трећа екипа новосадске штампарије „Графо Богданов” се задовољила с 20.000. Како је већина екипа потврдила, најважније је учествовати и добро се провести, па се затим најести.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести