Четврти „Новосадски Октоберфест” 18. и 19. октобра важан део туристичке понуде

Четврти „Новосадски Октоберфест” биће одржан 18. и 19. октобра у „Мастер хали” Новосадског сајма.
1
Фото: Dnevnik.rs

Манифестација је прошле године окупила више од 15.000 посетилаца и попијено је 35.000 литара пива, а као и претходне три године, осим богатог музичког програма, посетиоце ове очекује мноштво различитих пивских етикета и гурманлуци, попут переца и кобасица, али и сувенири, карактеристични за „Октоберфест”.

Председник „Колор прес групе” Роберт Чобан подсетио је на то да је „Новосадски Октоберфест” прошле године ушао међу десет најпосећенијих у свету. Он је на јучерашњој конференцији за медије истакао да за три године ниједна кригла није разбијена, те да нису интервенисале ни полиција ни Хитна помоћ.

– Веровали смо да ће Новосађани добро прихватити манифестацију, а један од разлога њеног успеха је и то што се у Војводини налазе три велике индустрије пива, „Карлсберг” у Челареву, „Хајнекен” у Новом Саду и Апатинска пивара – објаснио Чобан. – Музички програм бирамо с бендовима из Србије, Хрватске, БиХ и Словеније, а конципиран је тако да се људи забаве и да не буде никаквих проблема.

Фото: Dnevnik.rs

Новосадски фестивал пива је за релативно кратко време постао важан део туристичке понуде града и манифестација за коју се тражи карта више. Заменик директора „Новосадског сајма” Борис Надлукач сматра да је организација фестивала све боља, те очекује већу посећеност него лане. Он је нагласио да је Новосадски сајам отворен за сарадњу, те позвао све који имају нове идеје да им се обрате.

По речима заменице директора Немачко-српске привредне коморе Дорис Даниловић, минхенски „Октоберфест” је одавно прешао границе Немачке, а Нови Сад је једна од важних дестинација за љубитеље баварске традиције и културе.

– Веома је важно да имамо манифстацију попут „Октоберфеста”, која ће привући не само новосадску публику већ и ону из региона – рекла је Тихана Путин из Туристичке организације Новог Сада. – У нашем календару постоји око 200 манифестација које имају туристички потенцијал током целе године. Сезона је некад трајала од априла до октобра, а сада траје током целе године.

Прве фестивалске вечери наступиће бенд „Збогом, Брус Ли”, а фронтмен групе Славко Матић сматра да „Октоберфест” брани праве вредности, што се, како је рекао, види по учесницима програма.

– Када бенд постоји 27 година, тешко може да се каже да нешто доживљава први пут, међутим, прошле године смо наступили између Звонка Богдана и „Психомодо попа”, што је концептуално таман негде где „Брус Ли” припада – рекао је Матић. – Будући да затварамо прво вече, те да пре нас наступају „Блажа и кљунови”, „Ван Гог”, „Атомско склониште” и „Санаторијум”, чини ми се да никада нисмо имали тако јаке предгрупе.

На „Октоберфесту” ће се представити и 21 мала пивара, што, по речима Александра Бишевца из новосадске „3Бир брењерy”, доказује да је утицај занатских пивара све већи, те да „крафт пиво” представља нови талас модерног пиварства у Србији.

Ј. Вукашиновић

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести