Чистоћа поново прикупља техничку документацију за рециклажно двориште

Пожар на градској депонији, почетком месеца, поново је покренуо приче о уређивању депоније, о управљању отпадом, као и о изградњи регионалне депоније комуналног отпада у Новом Саду.
cistoca, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Као један од садржаја у склопу регионалне депоније, која је већ неко време у плану, предвиђено је и рециклажно двориште, чијом би се изградњом заокружио процес раздвајања отпада.

У ЈКП „Чистоћа“ поново су покренули поступак добијања  техничке документације потребне за изградњу рециклажног дворишта, пошто је претходна, пет година од издавања, престала да важи. На сајту тог градског комуналног предузећа стоји да је уговор за израду додатне техничке документације за изградњу дворишта 19. јуна додељен фирмама „Хидрозавод ДТД“ а. д. из Новог Сада, као носиоцу посла, и „Геоплан Срем“ д. о. о из Сремске Митровице као учеснику. За ту намено издвојено је три милиона динара, а уговор је закључен 23. јуна.

Пројекат рециклажног дворишта, још 2011. године израдила је фирма „Енвитех” из Београда. Локацијска и грађевинска дозвола прибављене су 2012. године и започети су радови. Тада је обављено нивелисање терена, припрема подлоге за плато и саобраћајнице и одрађени су армиранобетонски радови на темељима појединих објеката. Набављена је и опрема, али је после припремних радова због недостатка новца изградња обустављена.  

У дворишту биће централно постројење за прикупљање и сепарацију примарно селектованог отпада, а ту је предвиђено и место за одлагање посебних типова отпада: гума од моторних возила, азбестних производа, батерија, уља, електричних производа...

Пројекат изградње рециклажног дворишта финансиран је из Фонда за заштиту животне средине, који је 2012. године угашен и од тада је новац за то, како кажу у „Чистоћи“, практично закључан.

Фото: Dnevnik.rs, ilustracija

У дворишту, које ће бити оквиру граница регионалне депоније, биће централно постројење за прикупљање и сепарацију примарно селектованог отпада, а ту је предвиђено и место за одлагање посебних типова отпада: гума од моторних возила, азбестних производа, батерија, уља, електричних производа...


Сепарација даје добре резултате

Прошле године је покренут пројекат примарне сепарације отпада у ширем центру града и досадашњи резултати су изузетно добри. Количине рециклажног отпада повећане су трећину, а у плану је ширење и у другим деловима града, где постоје урбанистички услови за то, највероватније ће то бити Лиман и Ново насеље.

Изградњом рециклажног дворишта цео процес сепарације отпада би се заокружио, а у „Чистоћи“ кажу да је то један од најзначајнијих пројеката у области рециклаже, на који Новосађани чекају годинама.


У пројектном задатку за израду техничке документације за изградњу, између осталог се наводи да је потребно обавити преглед и утврдити могућност инсталирања опреме линије за сепарацију која је набављена 2012. године. Такође, по усвојеној концепцији рада, треба предвидети и путеве и платое, а планирано је и озелењавање простора.

Покретањем поступка за издавање техничке документације,

поново је кренула прича о рециклажном дворишту, међутим, како ствари стоје, на завршетак дворишта Новосађани ће чекати још дуго. Највећи проблем за наставак радова је недостатак новца, а како незванично сазнајемо, за сада је предвиђено да их „Чистоћа“ финасира сама.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести