ЦВЕТНА ПИЈАЦА Тује и четинари доминирају ове сезоне

Прва јесења Цветна пијаца, традиционално је по петнаести пут, одржана на платоу испред СПЕНС-а, а предивно цвеће и зеленило грађани ће моћи да разгледају и сутра.
Cvetna pijaca
Фото: Dnevnik.rs

Новосађани и посетиоци града моћи ће на истом месту да нађу све што им је потребно за своје баште, балконе, терасе и домове. На тезгама се може наћи јесења понуда цвећа, садница, опреме за хортикултуру, мед и пчелињи производи, као и здрава храна.

Иако нема много штандова, понуда је разнолика. Сходно времену, како нам се јесен ближи, највише се могу наћи трајнице, собне биљке и разне врсте четинара. Тује и спиралне тује доминирају у овом циклусу па се тако тује могу наћи по 800 до 1.000 динара, а спиралне по 2.500 динара.

Од мањих биљака, на тезгама се продају трајнице, по 150 динара, пузавице по 350 и велики број зачинског биља за сваку домаћицу, попут першуна, жалфије, коријандера, босиљка, чили папричице и другог. Сви се могу наћи за исту цену, по 100 динара.

Како сазнајемо од пензионерки које сваке године долазе на Цветну пијацу, највећу пажњу ове сезоне придају собном, зимзеленом биљу и трајницама. Понуда им је ове године, како кажу, доста слаба у односу на прошли циклус, али су цене и више него приступачне.

У средњем реду пијаце, за љубитеље кактуса, стоји дугачак штанд посвећен само њима. Цене најмањих су 150 динара, док се они већи могу пазарити за 300 до 600 динара. Једно од занимљивијих врста цвећа је пустињска ружа, са својим необичним изгледом, која се може наћи од 300 до 550 динара.

„Ове јесени је мало лошије него прошле, али очекујем да продам нешто од производа. Највише продајем дендро материјал, украсне баштенске биљке, све што презимљава напољу“, каже један од продаваца на овогодишњој пијаци В. С.

Осим биљног асортимана, има и керамичких саксија разних величина, од најмањих па до оних највећих, те према томе и цене варирају од 100 до чак 6.000 динара. Најлепши кутак пијаце, ипак је штанд с украсима за башту и осликаним саксијама, које коштају између 300 и 500 динара.

Ливадски и липов мед могу се наћи за 800 динара килограм, док је цена багремовог 1.000. Они који воле укус малине, могу се осладити џемом и слатиким од малина за 300 до 550 динара, као и соком и ликером од малина, по 1.200 динара.

И. П.

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Cvetna pijaca

 

EUR/RSD 118.0933
Најновије вести