„Дан на точковима” у вртићу „Чуперак”

„Дан на точковима”, у оквиру пројекта „Ауто-спорт и безбедност у саобраћају”, одржан је у вртићу „Чуперак”.
bezbednost dece u saobracaju1
Фото: Dnevnik.rs

Малишани су имали прилику да учествују у интерактивним радионицама које спајају спорт, превозна средства и саобраћај, те да кроз игру стекну свест о безбедном учешћу у саобраћају на путу од куће до школе, као и свест о саобраћајној култури. Осим што су глумила пешаке, деца су на саобраћајном полигону возила аутомобиле, бицикле, тротинете и ролере.

„Пројекат је намењен превенцији и безбедности у саобраћају и развијању свести деце о томе да, као учесници у саобраћају, али и у осталим ситуацијама, воде рачуна о сопственој безбедности, као и безбедности других“, објашњава координаторка пројекта Даниела Игњатић.

„Управо присуствујемо симулацији ситуације при којој полицијско возило уочава да возач није везао појас, зауставља га и упозорава на неодговорност. На основу дечјих одговора претпостављамо да користе реченице које су чули од родитеља, па се тако, рецимо, чује изговор „Журио сам, нисам стигао да вежем појас.”“

Фото: Dnevnik.rs

Малишани радо учествују у таквим радионицама и деле искуства о томе што су научили.

„Ја сам глумио полицајца, а мој другар Ноле је био возач“, испричао је шестогодишњи Младен Бојчић.

„Лако сам га зауставио и рекао сам му „Ишли сте брзо и нисте везали појас, господине!”, на шта је он одговорио да није знао да треба да веже појас. Рекао сам му да мора да буде пажљив, веже појас и не иде брзо. Све је то значајно да нико не би био повређен.“

Активности реализује Ауто-спортски клуб „Петро Макс” под покровитељством Управе за привреду града Новог Сада, а едукација је намењена и родитељима јер они су ти који детету дају пример. Едукативни часови на саобраћајном полигону у двориштима и холовима спроводе се у вртићу „Чуперак” и ОШ „Душан Радовић”. Подршку су пружили и Бициклистички клуб „Инвиктабајк” и Хокејашки клуб „НС Старс”.

„Ауто-спорт и безбедност у саобраћају” део је „Move Week – Недеље физичке активности Европљана”, пројекта Међународне асоцијације за спорт и културу.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести