Деца из дијаспоре правила божићни колач у кампу у Карловцима

Учесници овогодишњег Зимског образовног кампа, који у Сремским Карловцима за српску децу из дијаспоре организује Креативни клуб “Едуко”, имали су прилику ових дана да посете једну стару грађанску кућу и упознају део обичаја који се негују за Божић.
1
Фото: Dnevnik.rs

Домаћин групи деце из иностранства била је Јасна Атанацковић, потомак старе карловачке породице Маширевић у чијој кући се на сваком кораку осећа дух некадашњих времена.      Обилазак куће Маширевића отпочео је од породичне библиотеке која поседује раритетне примерке књига, од којих им је неке Јасна Атанацковић и показала. У овој кући малишани су могли да виде и делове намештаја из прошлих векова, старе фотографије и из приче домаћице стекну слику о томе како се накада живело у Карловцима. Од Јасне деца су сазнала шта је то и како се у њеној породици прави божићни колач. Чак су заједно са њом испекли један и појели у Еколошком центру „Радуловачки” где су смештени од 22. децембра.

У овогодишњем кампу учествовало је 15 деце из Намачке и Швајцарске и 10 карловачких основаца. Током кампа који се завршава данас они су учествовали у радионицама српског језика, историје и традиције, обишли неке фрушкогорске манастире и Нови Сад. Камп су подржали Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне мањине, општина Сремски Карловци и Српска православна црква.

З. Мл.

Пројекат „Јавни интерес у Сремским Карловцима“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не узражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести