Деценија и по постојања Центра „Живети усправно”

Центар „Живети усправно” ове године обележава 15 година од оснивања, те су организовали донаторски скуп у Културном центру Новог Сада.
15 godZivetiUspravno-BLU0008
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Том приликом представљен је документарни филм „Недодирљиви”, изложба која прати историјат покрета за самостални живот, као и књига „Изборити се за живот: животна прича Гордане Рајков”, чији је аутор председница Центра Милица Ружичић Новковић.

„Центар последњих осам година ради на организацији услуге персоналног асистента, имамо лиценцу за то, а кроз изложбу смо приказали како је настала та идеја која је предуслов за самостални живот“, објашњава Милица.

Фото: Дневник (Б. Лучић)

„Да би сви којима је асистенција потребна могли да је користе, треба 21 милион динара годишње за плату од 25.000 динара, односно 24 милиона за плату од 30.000 динара, у коју су урачунати трошкови рада асистената и путни трошкови. Стога је циљ скупа да донатори, који су до сада финансирали рад Центра, препознају суштину услуге и, с друге стране, да Град, који треба да измени одлуку о социјалној заштити, то и уради јер смо опет дошли у ситуацију да нам ове године, у односу на тренутни број корисника, фали два милиона динара.“

Фото: Дневник (Б. Лучић)

Највећи проблем је, како каже наша саговрница, што њима буде обезбеђен новац за период до краја септембра, односно последња три месеца у години немају пара да финансирају персоналне асистенте. Тако су до деветог месеца имали девет персоналних асистената, а сада њих шест, с тим што ће двоје тек ретроактивно бити пријављени, кад буде новца за то.

Фото: Дневник (Б. Лучић)

„Осим сервиса који мења живот људима, најважнија ствар је искуствено саветовалиште, на које је било упућено више од 300 људи“, прича Милица Ружичић Новковић.

„Такође, Центар је за 15 година објавио 17 различитих издања, истраживања и пратио медијски материјал на ту тему.“

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести