Девет породица добија воће и поврће

Пројекат трговинског ланца „Делез” „Помажемо да имају они који немају” већ месец дана се спроводи по целој Србији па тако и у Новом Саду. У сарадњи с невладином

организацијом „Банка хране”, тај трговински ланац однедавно обезбеђује редовне оброке за 6.000 најсиромашнијих људи у Србији. У Новом Саду у оквиру тог пројекта свеже воће и поврће добијају Удружење грађана „Изабери живот” и Хуманитарни центар „Краљица Марија”, који се баве директном подршком грађана којима је медицинска и саветодавна помоћ неопходна.

– У Новом Саду смо одабрали Центар „Краљица Марија” јер с њим сарађујемо одраније, а Удржење „Изабери живот” нам се претходне године јавило за помоћ па смо одлучили да њих укључимо у пројекат – објаснила је председница „Банке хране” Радмила Иветић, и најавила да је у плану да се прошири асортиман производа које ће клијенти добијати у склопу пројекта.

У пројекат је у нашем граду укључено пет објеката, а помоћ је неопходна за више од 250 породица. Међутим, у Удружењу „Изабери живот” за сада количином хране која им је на располагању успевају да помогну девет породица, што је око 30 особа. Хуманитарни центар „Краљица Марија” пак још увек није успоставио сарадњу с објектима онако како би требало. – Првенствено помажемо самохраним мајкама које имају малу децу и незапослене су, и морам да кажем да смо презадовољни сарадњом – наглашава координаторка тог пројекта у оквиру Удружења „Изабери живот” Весна Николић.

Они сарађују с „Темпом” и договор је да сваки други-трећи дан оду по воће и поврће које оставе за њих. Весна Николић истиче да су и клијенти презадовољни јер имају прилику да једу вансезонско воће и поврће које има много витамина, а које иначе не би могли себи да приуште. Свака помоћ је добродошла, каже она, јер увек има оних којима је неопходна. Сада, након месец дана, када знају којом количином хране располажу, потрудиће се да је у наредном периоду расподеле тако да више породица буде укључено у пројекат, који траје током целе године.

Из „Делеза” кажу и да су од почетка пројекта донирали више од 300 тона свежег воћа и поврћа, чиме је обезбеђен редован оброк за велики број сиромашних у Србији. „Банка хране” је на неки начин посредник између удружења и продајних објеката који су део тог пројеката.

– Велики број организација жели да се укључи у пројекат, због чега смо врло брзо успели да пронађемо партнерске организације и ван Београда – рекла је Милана Блажић у име „Банке хране”. – Захваљујући подршци људи у „Максију” и „Темпу”, социјално угрожена лица која себи не могу да обезбеде храну, сваког дана добијају свеже воће и поврће, нутритивно вредне намирнице које им много значе.

„Делез Србија” је, заједно с „Банком хране”, на тај начин покренуо прве кораке да би се проблем сиромаштва и глади решио ефикасним коришћењем вишкова хране, чиме постаје део европске традиције донирања.

 

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести