Дигитализација на аутобуским стајалиштима до краја 2020.

На пет аутобуских стајалишта у граду биће постављени интерактивни панели, који ће, како сазнаје „Дневник”, кроз једноставну навигацију и могућност одабира опција кликом на одређену област корисницима свих узраста омогућити приступ информативном садржају.
e
Фото: GSP

У питању је интеракивни портал за комуникацију с грађанством па ће тако они који буду чекали аутобусе на стајалиштима с интерактивним панелима моћи с њих да читају сервисне информације, најновије вести са званичног портала Града и временске услове за тај дан и прогнозу за сутрашњи, погледају календар догађаја, односно листу најзначајнијих догађаја и манифестација који предстоје. Домаћи и страни гости града ће имати прилику да сазнају које знаменитости у Новом Саду могу обићи, а на панелима ће бити исписани и најважнији бројеви телефона доступни за брзе позиве.

Интерактивни панели наћи ће се на стајалиштима у Улици Максима Горког код платоа Спенса, испред „Базара” на Булевару Михајла Пупина и код потходника у истој улици, затим испред шопинг центра „Променада” и у Улици Жарка Зрењанина. Корисници ће на стајалиштима с интерактивним панелима у току прегледања жељених, односно одабраних садржаја, моћи да попуне и упитник у којем ће моћи да оцене квалитет услуга Јавног градског саобраћајног предузећа „Нови Сад”.

Фото: GSP

Осим интерактивних панела, Град ће купити и 15 ГСП електронских дисплеја, на којима ће грађани на аутобуским стајалиштима добијати информације о поласцима на линијама од значаја за одабрану станицу на којој је постављен. У опису пројекта у који смо имали увид, наводи се да ће се на електронским дисплејима приказивати важећи ред вожње, сервисне информације и временски услови, односно трака о тренутном датуму и времену, као и очитаним параметрима температуре, притиска, брзине ветра и влажности ваздуха и прогноза за сутрашњи дан. Осим тога, на њима ће се моћи погледати списак аутобуских линија које стају на тој станици, као и списак наредних 14 полазака аутобуса с полазне станице и мапа кретања на линијама које су тренутно приказане, али не интерактивне нити у реалном времену.

Електронски дисплеји биће постављени на аутобуским стајалиштима на углу улица: Цара Лазара и Иве Андрића, Булевара ослобођења и Браће Рибникар, Булевара ослобођења и Булевара краља Петра, Булевара ослобођења и Футошке, Народног фронта и Балзакове, Стражиловске и Булевара цара Лазара, Булевара ослобођења и Максима Горког, Булевара ослобођења и Новосадског сајма. Биће постављени и на Булевару ослобођења код Футошке пијаце, на станичном платоу, на Булевару Јаше Томића, на Булевару цара Лазара прекопута Лиманске пијаце, код Капетаније на Београдском кеју, на терминалу у Шафариковој и у Успенској улици код позоришног платоа. 

Град би набавку за интерактивне панеле и ГСП електронске дисплеје требало да спроведе и заврши до краја године. Осим дигиталних стајалишта, предвиђено је да модернијем превозу аутобусима допринесе и софтвер за електронску наплату карата, за који је у ЈГСП „Нови Сад” тренутно расписана јавна набавка.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести