„Дневник“ у посети ОШ „Михајло Пупин“ у Ветернику: Ђака све мање

Основна школа „Михајло Пупин“ у Ветернику почела је да ради давне 1966. године, а због сталног прилива становништва, више пута је дограђивана. Данас је похађа 788 ученика, распоређених у 31 одељење.
os mihajlo pupin veternik
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Иако на први поглед делује да се ради о великом броју ђака, у школи кажу да се број уписаних ученика смањио у односу на прошлу годину.

По речима наставнице биологије и доскорашње помоћнице директора Весне Милетић, у септембру је у школске клупе село једно одељење првака мање.

– Неколико година бележи се велики одлив становништва, односно Ветерничани се породично селе у иностранство – објашњава Весна Милетић. – Не иде нам у прилог ни то што немамо продужени боравак за ђаке. Осим тога, у нашој близини је школа која то нуди, стога родитељи радије уписују малишане у њу.

У ОШ „Михајло Пупин“ се надају да ће у наредном периоду успети да реше питање продуженог боравка за малишане. Како су појаснили приликом наше посете, немају одобрење да дограде посебну просторију за ту намену, већ је једина могућност да се прегради свечана сала.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Упркос томе, наставници посвећују много пажње образовању, али и васпитању деце. Осмишљавају и организују им многе активности, додатне часове, секције, а неретко се појединачно посвећују ђацима.

– Реализујемо 14 индивидуалних образовних планова – ИОП с децом која имају посебне потребе, а школу похађају и даровити ученици, с којима се исто ради по јединственом образовном плану – појашњава Весна Милетић, додајући да се посебно води рачуна о безбедности деце.

Она је такође напоменула да је приликом вредновања квалитета рада образовне установе ОШ „Михајло Пупин“ најбоље оцењена у областима које се тичу наставе, учења, групног рада и дечјих активности. Наставница Милетић каже да се морају пратити трендови, односно да су деци данас доступне дигиталне технологије и море информација. Школа мора да иде у корак с тим и да им понуди забавне садржаје које задовољавају њихова интересовања, а које је донело модерно доба.

Осим што се брину о добром образовању малих Ветерничана, управа школе се труди да побољша услове у којима се одржава настава.

– Недавно смо заменили прозоре на два краја хола, који се годинама нису могли отворити – набраја наставница Милетић. – Такође, заменили смо паркет у приземљу и на спрату, те потпуно реновирали тоалете, док је школска кухиња обновљена средином октобра, када су замењене плочице и водоводне цеви. Велики посао нас чека у фискултурној сали. За сада смо тамо заменили прозоре, али је подлога дотрајала. Та „ставка“ нам је на листи приоритета јер ту организујемо матуру и завршни испит, те одржавамо часове физичког васпитања, као и све спортске секције.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)
Мурали спортиста у фискултурној сали

Фискултурна сала ОШ „Михајло Пупин” осликана је муралима на иницијативу професора физичког васпитања и у сарадњи с локалном заједницом, родитељима и клубом који користи простор. На муралима се нашао прослављени кошаркаш Владе Дивац, рукометашица и наставница у школи Светлана Швоња, познати боксер Слободан Качар, а преовладавају плави тонови – боје Ветерника.

        С. Ковач

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести