Додељена признања вишеструким даваоцима крви

На традиционалној 15. свечаности „Дан захвалности за дату крв”, јуче су у Клубу посланика Скупштине АП Војводине уручена признања Црвеног крста вишеструким даваоцима крви, запосленима у Скупштини АП Војводине, Покрајинској влади и покрајинским органима и службама, који су крв дали десет, 20 и 35 пута. 
Дневник/С. Шушњевић
Фото: Дневник/С. Шушњевић

– Црвени крст града Новог Сада тренутно броји 15.640 чланова, а прави доказ хуманости су управо и 43 даваоца крви који су примили наше признање – истакао је председник Управног одбора Црвеног крста града Новог Сада др Братољуб Бркљача. – Поред вишеструких давалаца, битно је да увек имамо и што више давалаца који ће крв дати први пут. Крв има велику вредност, она долази од срца и из срца, потребна је свима на свакој земаљској шари јер крв спасава живот.

Завод за трансфузију крви Војводине има стабилне резерве крви свих крвних група, међутим, увек недостају оне са РХ негативним фактором, нагласила је Јасмина Грујић из Завода за трансфузију крви Војводине, те је упутила апел свим суграђанима да дају крв, нарочито уочи предстојећих празника.

– Крв сам дао 43 пута, али и неко ко је дао макар једном или чак сто пута, допринео је спасавању нечијег живота – рекао је добитник признања Црвеног крста Мане Мирковић из Покрајинског завода за спорт и медицину спорта. – Трудимо се да овим добрим делима учествујемо у једној хуманој мисији од које у великој мери зависи здравствени систем државе, а то је да обезбедимо довољне количине крви како би помогли онима којима је крв потребна.

Мирковић је поручио и да је потребно мотивисати младе да дају крв и допринети подизању свести о важности добровољног давалаштва крви код свих здравих људи.

– Нажалост, важност добровољног давања крви схватимо често када је крв потребна нама или нама блискима, те је важно да се сви ангажујемо и помогнемо једни другима да живимо у здрављу – истакао је Мирковић.

„Дан захвалности за дату крв” одржава се под покровитељством Скупштине АП Војводине, у организацији Основне организације Црвеног крста покрајинских органа и службе Скупшине АП Војводине.

Д. Андулајевић

Има ли већег човека од оног који да крв

Меморијал Милана Бате Коларског, првог председника „Изворног клуба 100” обележен је јуче у Заводу за трансфузију крви Војводине заједничком акцијом чланова добровољног давања крви, уз пригодан програм који су припремили ђаци из ОШ „Петефи Шандор”. Том приликом заменик председника тог клуба Миодраг Ђукић рекао је да овим чином одају почаст првом председнику, али и својим преминулим члановима који су били редовни даваоци, додавши да су до сада изгубили 39 хуманих људи.

Фото: Дневник/В. Фифа

- Последње 22 године њихова имена спомињемо овде, јер их нигде другде нећете чути, а то су наши најхуманији суграђани - каже Ђукић. - Када неко од 20. године даје крв и помаже непознатом не очекујући ништа за узврат, има ли већег човека? Дан је и за радост, јер смо на овај датум тачно пре 25 година основани, што нам је такође на понос.

Према његовим речима, „Изворни клуб 100” данас броји 146 чланова, од чега су 68 жене. Клуб је све старији и има две трећине чланова који имају више од 65 година и не могу више дати крв, а млађи се све ређе јављају. Како нам добацује једна од чланица, нажалост, све је мање људи који се опредељују да дају крв, али је све мање и здравих особа које су у могућности то и да учине.

- Постао сам члан када сам 102. пут дао крв, односно 2011. године, а почео сам да је дајем давне 1971. године - прича Душан Миљков. - Осим тога што спасавам живот, прво сам крв дао због два дана одсуства, јер сам тада био војник, а након 30. давања сам хтео да проверавам да ли сам здрав. Четири пута сам давао крв из вене у вену, то је посебан осећај. Сваком могу да помогнем јер сам нулта крвна група са негативним РХ фактором, а хвала богу, мени још ниједном није затребала.

Како је председник Црвеног крста Новог Сада пуковник Братољуб Бркљача истакао приликом јучерашње церемоније, нема човека који бар једном није самом себи поставио питање колико вреди, а једини прави и тачан одговор на то питање је да вредимо тачно онолико колико смо другом потребни.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести