Дом здравља Нови Сад: Вакцинација је једини начин да заштитимо себе и друге од неке заразне болести

Дом здравља Нови Сад издао је саопштење које преносимо у целости:
dom zdravlja liman, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

„У светлу појаве епидемије морбила у Србији, а која се могла наслутити лошим обухватом имунизације која се, нажалост, може ставити на душу свима нама али из различитих побуда, Дом здравља “Нови Сад” сматра да јавност мора бити упозната са чињеницама.

Иако је Нови Сад по много чему позитивном град пример наше земље, нажалост има најмањи обухват имунизације ММР вакцином, једва 25%.

Последња епидемија морбила у Србији била је 2017. и 2018. године, и тада је регистровано око 5.800 оболелих особа и 15 преминулих, међу којима и једно новорођенче.

Као и тада, и сада је овакав сценарио могао бити избегнут да се од стране родитеља поштовао календар имунизације који подразумева вакцинацију ММР вакцином која штити од морбила, заушака и рубеола. Најоптималнији период за вакцинацију детета ММР вакцином је између 12 и 15 месеци живота.

Уназад 25 година, од када је први пут изречена неутемељена сумња у повезаност  ММР вакцине са аутизмом, објављивањем рада у медицинском научном часопису “The Lancet” од којег се касније и сам часопис оградио, све светске организације су пратиле и испитивале ове тврдње, и све су одбациле такву могућност.

Најјачи аргумент родитеља који су противници ММР вакцине јесте време имунизације и појаве првих знакова из аутистичног спектра, иако је у питању само подударност, а не научно поткрепљена чињеница.

Из тог разлога, ми још једном упућујемо снажан, чињеницама поткрепљен и јасан одговор струке на интернет спекулације.

Вакцинација је једини начин да заштитимо себе и друге особе од обољевања од неке заразне болести. Не постоји други начин ефикасне заштите за становништво и последице невакцинисања јесу  епидемије заразних болести које нису морале да се догоде. Свако оболевање од неке болести носи ризик од компликација или смртног  исхода, поготово ако нема ефикасног лека за њено лечење, а управо  су такве болести против којих се вакцинишемо.

По критеријумима Светске здравствене организације, дете које не болује од хроничних болести може да прими вакцину.

Сваки педијатар, као изабрани лекар, дужан је да да информације родитељима о свим  аспектима правилног развоја, исхране, заштите здравља, лечења па и вакцинације детета. Пре вакцинације, од родитеља/старатеља узимају се подаци о тренутном здравственом стању детета и обавља комплетан преглед детета.

Врата свих педијатријских амбуланти Дома здравља “Нови Сад” отворена су за родитеље који имају питања, сумњу или им је потребан савет, и то не само када је у питању вакцинација ММР вакцином.

Вакцинацијом не штитимо само сопствену децу, већ целу популацију”.

 

Дом здравља Нови Сад

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести