Домаћински дочек за осмех и срећу

Ученици ОШ „Браћа Аксић“ из села Липљан посетили су данас Градску кућу, где им је добродошлицу пожелео члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Основци с Косова и Метохије трећу годину заредом долазе у Нови Сад, у оквиру пројекта „Свим срцем за осмех детета”, а овог пута у гостима су код породица својих вршњака из ОШ „Душан Радовић” и „Жарко Зрењанин”. Пројекат у оквиру којег 36 деце од четвртог до осмог разреда борави у нашем граду организовало је Удружења грађана „Нови Сад” уз подршку Града, као и добрих људи и компанија.

Далибор Рожић изразио је задовољство што се пројекат који усрећује и повезује вршњаке с Косова и Метохије и Новог Сада наставља и посебно се захвалио породицама домаћина код којих су деца смештена.
– Свесни смо тога да су услови живота у којима деца живе веома различити, и да су наши пријатељи с Косова ускраћени за многе могућности које би требало да им буду доступне, а ово је добра прилика да учимо једни од других, као и да наши гости упознају Нови Сад, будућу Европску престоницу културе – нагласио је Рожић.

По речима психолога ОШ „Браћа Аксић” Данијеле Јанићијевић, сваки одлазак с Косова, поготово на дужи период, деци много значи јер у својој средини немају услове за ваншколске активности и недостају им бројни садржаји, попут градске библиотеке, али и друге могућности које нуде градови попут Новог Сада.
– Већ другог дана боравка деца су имала осмехе на лицима и лепо су се уклопила, а њихови домаћини су их веома добро прихватили и угостили, на чему им се захваљујемо – нагласила је Данијела Јанићијевић.

Током седам дана посете, деца ће се кроз свакодневне активности опустити и уживати у дружењу и игри, а програмом пројекта „Свим срцем за осмех детета” предвиђене су наставне и ваннаставне активности у школама домаћина, посете културно-историјским знаменитостима града, разне културне и спортске активности, као и други забавни садржаји.

По мишљењу Горана Бајшанског из Удружења грађана „Нови Сад”, деци ће вероватно најинтересантнији бити обилазак Фрушке горе, који је планиран за суботу.

Ј. Вукашиновић

 

EUR/RSD 117.2045
Најновије вести