Дружење, учење и спортски напредак на делу

На фрушкогорском излетишту Летенка у току је 9. камп под називом „Дошао сам да играм”(„I came to play”), који је поново окупио девојчице и дечаке

из некадашњих југословенских република, које спаја магична игра под обручима. Као и ранијих година, кошарка је лепак који држи читав камп на окупу, али учење о екологији, толеранцији, људским правима, фер-плеју, уз дружење, чине тај камп јединственим у Европи.

Алфа и омега те манифестације Михајло Делић је својим концептом спојио спорт и дружење и кроз камп је у ових девет година дочекао и испратио више од 1.500 учесника и с истим жаром сваке сезоне креће све изнова.
– Девета је година ове регионалне мировне иницијативе, која је дизајнирана тако да промовише здраве вредности у животу младих људи из региона – рекао је Делић.

– Трудимо се да сваке године то буде мало боље у сваком погледу и мислим да идемо у добром смеру. Као и сваке године, били су ту предавачи с Берклија из Калифорније, с Унивезитета Уједињених нација из Токија, наши прослављени новосадски баскеташи, познати кошаркаши и тренери. Клинци долазе из свих република некадашње Југославије, фокусирани смо на подељене градове као што су Мостар, Вуковар, Тузла, Сарајево, Бујановац... Трудимо се да пружимо шансу деци која долазе из мањих средина, и акценат је на спортском, академском и социјалном аспекту кампера.

Први пут је камп посетио и покрајински секретар за спорт Владимир Батез, који, као некадашњи врхунски спортиста, уме да цени такве пројекте, и истакао да ће Покрајина и убудуће бити на располагању за сваки вид помоћи.
– Велико је задовољство бити међу учесницима кампа и са свима који су помогли и који су ту годинама, а поготово на Светски дан младих који се обележава широм наше земље – истакао је Батез.

– Посебно ми је драго што смо на Летенки јер Покрајинска влада и наш секретаријат имају велике планове с тим излетиштем. Камп траје дуго година, али је веома добро што није само спортски већ је и едукативни, камп који шаље веома добру поруку о толеранцији, људским вредностим и регионалној сарадњи. Иксуства која се стекну на таквим камповима остану с човеком за цео живот, а то су поруке фер-плеја који спорт шаље. Лепо је бити међу децом, али и ми старији треба да се подсетимо тих вредности и да их следимо. Желим да овај камп расте и развија се и да се и следеће године сретнемо на истом месту.

Велики удео у организацији има и Покрајински завод за спорт, који је све довео у ред и створио најбоље могуће услове за одржавање кампа.
– Услови које смо затекли пред почетак кампа наметнули су питање хоће ли се одржати – рекао је директор Покрајинског завода за спорт и омладину др Данијел Жупић.

– Захваљујући председнику Владе Војводине, али и Секретаријату и нашем заводу, успели смо да обезбедимо оно најважније – безбедност деце, и помогли да се осећају као код своје куће. Сада, пред крај манифестације, поносан сам на све оне који су помогли да камп ипак настави традицију. Влада Војводине је омогућила да 30 деце бесплатно дође на овај камп и захваљујемо се на томе, а сви ћемо се потрудити да у наредним годинама омасовимо камп и наставимо традицију јер је ово пут којим треба да идемо.

М. Ристић
 

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести