„Дунав 1245“ учесник европског пројекта „Мањине – вредност у ЕУ“

Месец од завршетка пројекта „Европска оса Запад–Исток“, у којем је било носилац пројектних активности у свом месту, Удружење „Дунав 1245“ је од 11. до 13. октобра учесвовало као један од партнера у пројекту „Мањине – додатна вредност ЕУ“ у Лудбрегу, у Хрватској, који је ове године понео титулу најуспешнијег града у тој суседној држави по привлачењу пара из европских фондова.
1

Осим „Дунава 1245“ и градске администрације Лудбрега, која је водећи партнер у том пројекту из програма „Европа за грађане“, учествовали су још Јеврејска заједница из Црне Горе, општина Сумартон у Мађарској, Веће српске националне мањине Вараждинске жупаније и Хрватско културно-уметничко друштво „Комушина“ из Словеније.

Као и на прошлогодишњем пројекту „Уједињени у култури у ЕУ“, у склопу којег је „Дунав 1245“ отпочео плодоносну сарадњу с Лудбрегом, и на овогодишњем су допринос у реализацији пројектних активности под окриљем тог удружења дали грађани Сремских Карловаца, а доц. др Андреа Ратовић, на позив главног партнера, одржала је предавање и водила радионицу „Буди промена“. Карловчани су били и учесници кутурно-уметничког програма „Мањине у Центру света” у оквиру пројекта. Хор Римокатоличке цркве Пресветог Тројства под диригентском палицом Власте Малешевић и уз клавирску пратњу Звонка Тадића представљао је свој градић у музичком делу програма. 

Идеја пројекта је да подстакне инетркултурни дијалог и борбу против стигматизације мањинских група окупљањем европских грађана различитих националости и различитих језика, подигне свест о богатству културног и језичког окружења у Европи, промовише разноликост, толеранцију поштовање заједничких вредности, превлада стереотип о мањинама и другим групама.

Градоначелник Лудбрега Дубравко Билић казао је отварајући тај тродневни скуп, да је Лудбрег од давнина био место укрштања путева и окупљања бројних и различитих људи који су ту налазили свој дом.

– Сви ви који дођете у Лудбрег, доносите са собом своје вредности и животно искуство које је за нас драгоцено и од сваког госта на пројекту много научимо – рекао је Билић. – Код нас постоји воља да се зближимо у свему што нам је заједничко, а оно што је различито настојимо да учинимо сличним оном што нас чини бољим грађанима Европе. Пријатељство и везе успостављене на оваквим пројектима добродошли су за покретање и стварање нових. То чини ове пројекте добрим. Неће иза њих остати цигле, али остају пријатељство, контакти и везе који су драгоцени у креирању других пројеката.

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести