Дунавски парк красиће нове стазе, клупе, игралиште

Постављање заштитне ограде око делова парка на којима ће се одвијати реконструкција Дунавског парка започето је јуче, а посао ће коштати 121.288.833 динара, наводи директор ЈКП “Градско зеленило” Милош Егић.
3
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Како каже, новац је обезбеђен за обнову свих стаза и прилаза на површини од 6.209 квадратних метара, на месту постојећег дечјег игралишта биће изграђено ново, са пет справа за игру.

- Поставиће се нова чесма и 250 метара ограде око дела парка, а након завршетка радова, Дунавски парк ће имати 180 клупа за одмор, од чега ће 165 постојећих бити поправљено, дотерано и офарбано, док ће се поставити 15 нових – каже директор Милош Егић. – Уз то ће ићи 56 канти за смеће. Биће реновирано 35 постојећих канделабра. Када се заврши реконструкција стаза, расвете, клупа, чесме, ограде и након изградње игралишта, Дунавски парк ће са својих 640 стабала бити још лепши и раскошнији. Сви радови ће бити изведени према пропозицијама Покрајинског завода за заштиту природе, а план је да буду завршени на јесен. Посао ће се одвијати тако да радови не ометају кретање грађана и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама.

Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Парк се састоји од 13 функционалних целина, чији ће садржаји бити унапређени, а деци је посвећена посебна пажња. Директор “Градског зеленила” подсећа да је прошле године, захваљујући финансијској подршци Града, у Дунавском парку изграђен савремени заливни систем, кап по кап. Одржавање травњака и дрвећа подигнуто је на виши ниво. Стручне службе тог предузећа, уз тесну сарадњу са Саветом за озелењавање града и научницима са Института за низијско шумарство и животну средину, у одржавању дрвећа примењују најсавременију технологију.

Реконструкција Дунавског парка није једино унапређење парковских простора у Новом Саду. Уз подршку градоначелника Милоша Вучевића и Града предстоји значајно сређивање Футошког парка, али и градња три нове парковске површине. Уз подршку Министарства за заштиту животне средине, изграђени су заливни системи у Лиманском и Футошком парку, као и на Булевару Европе.

Дунавски парк је најстарији парк у Новом Саду, смештен у срцу града, између Дунавске улице, Булевара Михајла Пупина и Дунава, каже Јелена Прица из “Градског зеленила”. Она додаје да је већ 127 година, на скоро шест хектара, парк посећена зелена оаза за одмор, релаксацију и рекреацију Новосађана – њихов контакт са природом. Подизање Дунавског парка започето је 1895. године и саставни је део старе Дунавске улице и старог дела града, чинећи посебну целину за кретање и боравак људи. Парк се простире на 8,5 хектара, а стазе покривају 0,76 хектара. Пројектну документацију израдио је др Ратибор Ђорђевић 1958. године, а његове замисли се остварују до данас.  

И. Бакмаз

фото: С. Шушњевић

pranje svakog JKP
19.02.2022 • 12:21
Znači da se na svaki kvadratni metar Dunavskog parka uLAŽE oko 173 evra. Bravo za ovako galantnu investiciju ili se te drugačije kaže pranje para i to naših.
Следећа је ЈКП…
19.02.2022 • 12:23
Дунавски парк ће имати 180 клупа за одмор, од чега ће 165 постојећих бити поправљено, дотерано и офарбано, док ће се поставити 15 нових . Свака част и за то ће се слупати преко милион евра.
Случајни посетилац
20.02.2022 • 15:36
Целокупан имобилијар у Дунавском парку је добар, и нема потребе да се ишта мења. Овде се сигурно ради о неким измишљеним пословима ради прања пара.
EUR/RSD 117.3664
Најновије вести