ДЗ Нови Сад: Школа психомоторног разбоја беба на Подбари

НОВИ САД: У оквиру Пронаталитетног центра Дома здравља “Нови Сад”, оформљена је Школа психомоторног развоја беба од рођења до прве године живота.
bebe
Фото: Dnevnik (arhiva)

Едукација се спроводи једном недељно и обрађује по један трименон. Након Школе за труднице, која је бренд Дома здравља “Нови Сад”, Школе родитељства и Школе за баке и деке, јавила се потреба да се будућим родитељима пружи подршка и обука у домену психомоторног развоја детета.

Циљ едукације је упознавање родитеља са правилним редоследом моторних реакција и развоја бебе, на основу њене неуролошке зрелости. Током предавања, родитељима ће бити објашњено шта није препоручљиво, шта ремети развојни редослед и квалитет и које су очекиване активности беба по триместрима.

Правилним поступањем у најранијем узрасту, пружа се могућност, не само превентивног, већ и стимулативног деловања. Родитељи могу да поставе сва питања и да се информишу око редоследа корака психомоторног развоја. Школу води струковни физиотерапет са вишедеценијским искуством у Дому здравља “Нови Сад”, Милица Иветић.

Термин одржавања едукација је среда, у Алмашкој 4, а заинтересоване труднице, породиље и очеви се могу пријавити мејлом milica.ivetic0207@gmail.com

Очекиване активности по триместрима:

Крај трећег месеца: ослањање на лактове и карлицу док су глава и потколенице одигнуте. Беба лежи право, држи руке и ноге испред тела.

Крај шестог месеца: ослонац се формира на линији рука-карлица, лактови су опружени,у леђном положају се игра са стопалима. Окреће се преко бока на стомак

Крај деветог месеца:беба бауља, успоставља се бочни седећи положај. Одиже се у клечећи положај.

Крај дванаестог месеца:беба пузи преко препрека, слободно И стабилно седи, слободно стоји, почињу први кораци.

Уколико се примети да беба не постиже потребне функционалне могућности, потребно је да се родитељи на време јаве педијатру, како би се  превенирала могућност развијања дисфункционалности.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести