Едукација ђака: Да здрава храна више не буде баук

НОВИ САД: Стручњаци готово свакодневно указују на све већи проблем неправилне исхране и гојазности, нарочито код деце и младих, као и последица таквог начина живота, а брза храна и мањак физичке активности све су присутнији и међу нашим школарцима.
zdravo rastimo
Фото: Dnevnik.rs

Пројекат „Здраво растимо“ Савеза за школски спорт и компаније „Нестле–Адријатик“ бави се управо едукацијом ђака о правилној исхрани и важности физичке активности, а кроз тај програм недавно је прошла и ОШ „Жарко Зрењанин“.

Тамо је наставница физичког васпитања Марија Виславски ђацима седмог разреда држала занимљива предавања о здравим оброцима, било је и креативних радионица, али и спортских активности.

Добили смо врло занимљиве материјале помоћу којих смо учили о намирницама, правилном тањиру исхране, који треба да буде што шаренији, али и о штетности чипса, милкшејка и свега осталог, што је већини њих омиљена храна, објашњава Марија Виславски. – Играли смо игрице, гледали занимљиве едукативне филмове и све то им је држало пажњу, што су резултати теста на крају програма и показали.

Интересантно је да смо после тога ишли на екскурзију и нисам нешто чула да питају да идемо у неки од познатих ланаца брзе хране, како то обично бива.

Наша саговорница је, као наставник осмолетке „Жарко Зрењанин“ и претходних година учествовала у пројекту „Здраво растимо“.

Позив је, како каже, и сада радо прихватила јер сматра да су ученици сваки пут успели да извуку вредна знања и бар на тренутак схвате колико неправилни оброци могу бити штетни.

У седмом разреду, по наставном плану, деца заправо и уче о принципима здраве исхране те је Марија у току пројекта сарађивала и с колегама наставницима тог предмета да би заједничким снагама што више утицали на ђаке да лоше навике замене бољим.

Фото: Dnevnik.rs

Победнички тим ученица ОШ „Жарко Зрењанин“

У оквиру пројекта „Здраво растимо“ одржава се и истоимено спортско такмичење, у којем је ове године учествовало 480 основаца и средњошколаца из целе Србије. Екипа ученица ОШ „Жарко Зрењанин“ коју је предводила Марија Виславски успела је да, захваљујући претходном одличном пласману, освоји злато у атлетици у екипној конкуренцији, остваривши историјски успех те осмолетке у том спорту.

Шампионски тим чине ученице седмог и осмог разреда Анђела Бјековић (трка на 300 метара), Марија Папић (скок увис и штафета), Лана Дејанић (скок удаљ и штафета), Маша Беванда (бацање кугле и штафета), Сара Божин (трка на 60 метара и штафета) и Тара Сантовац (трка на 600 метара).


На почетку пројекта питала сам: „Колико вас доручкује свако јутро?“ Руку је у сваком одељењу дигло, у просеку, тек 20 одсто ученика, што је веома лоша статистика. Када сам пре три године учествовала у истом програму, и сама сам одлучила да пробам да се водим смерницама тог здравог тањира о којем говори пројекат „Здраво растимо“. Вадила сам крв пре и после тога, где је други резултат био идеалан, што ме је освестило и натерало да схватим да је веома битно шта једемо, наглашава Марија Виславски.

По њеним речима, иако за десет година рада у школи није приметила озбиљније повећање броја гојазне деце, ученици се, генерално, лоше хране.

Осим тога, мало је оних који се баве спортом, а махом се слабо крећу и слободно време проводе испред монитора, телевизијских екрана и мобилних телефона.

Све то доводи до лошег држања, здравствених проблема и компликација у расту и развоју. Да бисмо покушали то да променимо, пре свега треба освестити и едуковати родитеље. Било би корисно унети промене и у школску кантину, али мислим да ми баш и немамо могућности за неке велике кораке као што је Џејми Оливер радио у британским школама, каже наша саговорница.

Када је пре неког времена била укључена у пројекат „Спорт у школи“, наставница Марија Виславски учествовала је у мерењу постуралног статуса ученика другог и трећег разреда.

Показало се да је свих 60 ученика, колико их је било, имало лоше држање, спуштена стопала или проблеме с ногама.

То је било застрашујуће сазнање, иако су проблеми с леђима у том узрасту чести, искрена је Марија Виславски. – Међутим, још већи проблем наступа касније, у пубертету, када се деца лоше хране, не једу редовно, долази до гојазности, али и до разних болести, од каријеса до дијабетеса.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести