Електронска наплата карата у аутобусима од новембра

Јавно градско саобраћајно предузеће „Нови Сад” уводи систем електронске наплате карата у аутобусима, сазнаје „Дневник”.
Autobusi JGSP „No­vi Sad” Foto: Dnevnik.rs
Фото: Аутобуси ЈГСП „Но­ви Сад” Фото: Дневник.рс

Због тога је градски превозник спровео и јавну набавку за изнајмљивање и одржавање комплетне опреме система за наплату карата у аутобусима и у ту сврху издвојио пет милиона динара. На тендер су се у заједничкој понуди, вредној 4,9 милиона, јавила два предузећа – „Телеком Србија” из Београда и „Bus Logic” из Пожаревца, с којима ће ЈГСП и потписати уговор наредних дана. Те фирме ће имати обавезу да испоруче уређаје у року од 60 дана од склапања уговора па се може очекивати да већ од новембра такав систем наплате вожње почне да функционише. Ипак, још увек нису познати детаљи о куповини нових карата и начину њиховог издавања, о чему ће, како сазнајемо, јавност благовремено бити обавештена.

Како нам је рекао руководилац Саобраћајног сектора у ЈГСП Дарко Вранић, такав систем наплате карата најпре ће се увести у стотинак возила која саобраћају на градским линијама јер се примена уводи фазно.

– Због техничких карактеристика тог уређаја, систем електронске наплате уводимо најпре на градским линијама јер је потребна дигитализација мапе, односно мреже линија на којима саобраћамо, и примена зонско-тарифног система на тим уређајима – објаснио је Вранић, и додао да се због тога креће фазно најпре у првој зони, где је цена карте иста, а да ће се електронски систем наплате увести и на приградским линијама. – Уводимо другачији принцип издавања карата, електронске карте, а кроз дигитализацију ће нам бити омогућено праћење доста података, што до сада нисмо могли. Примена електронског система наплате ће донети доста бенефита, како корисницима наших услуга, тако и предузећу, у смислу квалитетних података.

Како је наведено у конкурсној документацији јавне набавке, одржавање постојећих машинице за продају карата које се користе у возилима отежава непостојање резервних делова на тржишту као и њихова технолошка застарелост. То условљава модернизацију, увођењем уређаја с пратећим софтвером, односно конзолом, што треба да доведе до ефикаснијег система наплате. Основни циљ је, како пише у документацији, повећање квалитета пружања услуга корисницима јавног градског, приградског и међумесног превоза путника и ефикасности управљања системом превоза и надзора над трошковима.    

Могућност интернет продаје

Градски превозник је захтевао, између осталог, да уређаји за наплату буду такви да омогућавају допуну, продужавање и валидацију електронских карата у возилима, надзор њиховог издавања и употребе у возилима,  праћење тренутне локације возила на дигиталној карти ради давања информација, како диспечерима, тако и упућивање тих информација корисницима путем веб-дисплеја итд. У конкурсној документацији је наведено и да је обавеза добављача да обезбеди могућност надоградње система, што подразумева и увођење интернет продаје карата и система за информисање путника у реалном времену путем дисплеја или мобилних апликација.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести