Епик гејмс и 3Латерал граде научно-образовни центар

НОВИ САД: Градња пословног објекта компаније „3Латерал”, која је део америчког „Епик гејмса”, почела је летос и предвиђено је да сви радови буду завршени до 2024. године.
t
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У Радничкој улици, такорећи у срцу Новог Сада, у непосредној близини Универзитета, на парцели површине 6.495 квадратних метара, пројектована је грађевина у облику ћириличног слова П. Зграда укупне површине око 2.886 квадрата ће, уз Радничку улицу, имати шест спратова (П+6), док ће у југоисточном делу имати два (П+2).

Научно-образовни центар за производњу, истраживање и развој напредних технологија представља још један корак америчке компаније у инвестирању у ИТ заједницу не само Новог Сада и Србије већ и региона.

Имајући у виду да паркирање већ неко време представља велик проблем у Новом Саду, испод скоро целог плаца планирана је гаража с техничким просторијама. Осим подземне гараже, на поседу ће бити уређено и класично паркиралиште, где ће бити места за електрична возила и пуњаче.


Трансформација кварта

Подручје између Радничке улице, Стражиловске, Кеја жртава Рације и Булевара цара Лазара формирано је као пружни појас уз прву железничку пругу, која је 1883. године град повезала с Будимпештом и Земуном.

Фото: Dnevnik (R. Hadžić)

На том месту организована је прва индустријска зона, а посебан значај простор добија изградњом Спенса, али и Булевара који је повезао Телеп, Лиман и Универзитетски центар с обалом Дунава и Петроварадином.

До краја шездесетих година прошлог века ту је било неколико индустријских предузећа, као што су „Албус”, „Идол”, „Данубиус”, која су у међувремену исељена, а протеклих деценија ту се налазила и полицијска станица. Процес реконструкције простора започео је након пресељења фабрика.


Интересантан је податак да је планиран бисоларни екстензивни кров, где ће бити уређена зелена оаза с пешачким стазама и платоима.

Зграда ће имати две функционалне целине, тачније, пословно-административни део и студио блок. У пословном делу објекта налазиће се улазни фоаје, мултифункционални изложбени простор и техничке просторије.

На горњим нивоима су планирани канцеларијски и слични простори, осим на трећем спрату, где ће бити кантина с кухињом, и последњој шестој, техничкој етажи, где ће бити смештена опрема за хлађење/грејање и вентилацију.

Када је реч о студијском простору, он ће имати три целине – део с различитим радионицама, с одговарајућим пратећим садржајима и просторима за рад, део за снимање и продукцију, с пратећим садржајима и зонама за ВИП посетиоце и део у ком ће бити смештен мултифункционални театар капацитета за највише 280 особа.


Прославила их игрица „Фортнајт”

Игрица „Фортнајт” довела је „Епик гејмс” у сам врх светске гејминг индустрије, чији је део од 1991. године.

Процењује се да је 29 милијарди долара вредност компаније чији је најпознатији производ „Unreal Engine”, који је платформа за већину видео-игрица у свету.


Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Зграда је пројектована тако да у њој истовремено може да ради и борави до 300 људи, а све етаже повезане су с четири комуникацијска језгра са степеништима и пет лифтова.


Познати по дигитализацији људског лика и покрета

Новосадски „3Латерал” доспео је у жижу јавности када је ту фирму преузела америчка компанија „Епик гејмс”, с којом су и пре тога сарађивали.

Компанија се иначе бави развојем иновативних технологија које омогућавају дигитализацију људског лика и покрета и годинама бележи велике успехе у свету. „3Латерал” је у власништву америчке компаније од 2019. године, а изградња новог кампуса – центра за истраживање и унапређење технологија дигитализацијом учврстиће везу с Новим Садом.


Главни улаз у лоби зграде предвиђен је из Радничке улице, одакле ће се преко рампе приспупати подземној гаражи. Бочни улаз у гаражу биће из новопланиране улице (крак Радничке), а одатле ће бити и сервисни улаз.

Фото: gradnja.rs

Подсећања ради, плац у Радничкој 32 компанија „3Латерал” купила је од Града 2020. године на лицитацији, и то по почетној цени од око 933 милиона динара. На том месту некада се налазила фабрика сапуна „Албус”, која је премештена у Индустријску зону. Рушење фабричког комплекса и рашчишћавање парцеле коштало је Град безмало 12 милиона динара.

Ј. Вукашиновић

Комшија
26.03.2023 • 12:17
Није се смело дозволити да се сруше погони Албуса, једне од најстаријих фабрика у Новом Саду. Сада је то готова ствар, али ипак треба рећи да се срамотно.
EUR/RSD 117.3378
Најновије вести