Фестивал дечјег и омладинског анимираног филма у Новом Саду и Карловцима

Први Фестивал дечјег и омладинског анимираног филма „ММ фест” биће одржан у Културном центру Новог Сада (КЦНС) од 19. до 23. новембра, а део програма одвијаће се и у Културној станици „Свилара”, Еколошком центру „Радуловачки” у Сремским Карловцима, као и преко сајта фестивала.
e
Фото: pixabay.com

Фестивал је израстао из руско-српског пројекта „Мултимост“, покренутог 2016.  Године у намери да путем креативног стваралштва и израде анимираних филмова повеже децу и младе из различитих земаља и са различитих континената. По речима Злате Попов из Студија за дечју и омладинску анимацију „ДОМ“ из Сремских Карловаца, који је организатор манифестације,  од ове године пројекат прераста у фестивал дечјег и омладинског анимираног филма, али и  анимираног филма намењеног деци и младима. -На конкурс фестивала је стигло 1.060 филмова из 83 земље света, од којих је селекциона комисија у званичну селекцију уврстила 110 филмова – каже Злата Попов. - Радови су подељени у четири категорије, а то су стваралаштво деце, стваралаштво младих, студентски филмови и филмови намењени деци и младима. Веома смо задовољни квалитетом пристиглих радова, које ће оценити међународни стручни жири, који чине Сергеј Струсовски из Русије, Рафаела Траниело из Италије  и Нарциса Даријевић из Србије. Биће додељене прва, друга и трећа награда у свакој категорији и два Гран прија.

Поред основних, биће додељене и три специјалне награде. То су награда за најбољи еколошки филм, коју додељује Покрет горана Војводине,потом  награда за најбољи филм са хришћанском поруком, коју додељује канцеларија за веронауку Епархије сремске и награда за најбољи филм који негује традиционалне вредности, чији дародавац је Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца.  Имена победника  ће бити објављена на затварању фестивала 23. новембра.

Пројекције ће се одржавати свакога дана током трајања фестивала од 17 сати у Великој сали КЦНС. Фестивал има богат пратећи програм. Биће одржано неколико радионица анимације за децу и младе, стручно-научни скуп „Филм и анимација у  систему образовања”, изложба илустрација овогодишње добитнице награде „Невен” за стваралаштво  Марице Кицшић. О свим догађајима информације се могу пронаћи  на сајту фестивала mmfest.rs.

Пошто је због мера предострожности број места на свим фестивалским догађајима ограничен,  неопходно је пријавити учествовање на адресу  mmfest@mmfest.rs.

Подршку Студију за дечју и омладинску анимацију ДОМ из Сремских Карловаца при организацији пружили су КЦНС и  КС „Свилара”.

Пројекат су подржали Градска управа за културу Новог Сада и општина  Сремски Карловци.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.1793
Најновије вести