Филмски фестивал Мерлинка у Културном центру Новог Сада

Мерлинка филмски фестивал одржаће се и ове године у Новом Саду од 5. до 10. децембра, у оквиру Фестивала европског и независног филма Еуро-ин.
ф
Фото: КЦНС

Током шест фестивалских дана, у Културном центру Новог Сада, Католичка порта 5, биће приказано девет играних, документарних и кратких филмова. Улаз на све пројекције биће бесплатан, уз ограничен број посетилаца.

Фестивалски програм отвориће аустријски филм „Црно, бело, шарено“ редитеља Давида Мосера у суботу, 5. децембра од 15.30 сати. Ово остварење представља причу о одрастању младе девојке Матилде, која плашљиво и збуњено истражује своју личност.

У недељу 6. децембра од 15 сати биће приказан овогодишњи добитник Теди награде за најбољи филм са ЛГБТ тематиком на Берлиналу - филм „Без љутње“ Фаријаза Шаријата. Документарни филм „Драги Фреди“ редитеља Рубија Гата обележиће треће фестивалско вече (понедељак, 7. децембар, 13 часова). Филм говори о Фредију Хиршу, поносном Јеврејину и отвореном хомосексуалцу, који је имао 19 година када су проглашени Нирнбершки закони. Он је побегао из Немачке у Чешку коју су освојили нацисти, и тамо започео активности као наставник спорта у јеврејском омладинском клубу.

У уторак, 8. децембра од 13 сати одржаће се пројекција филма „Лето ’85“ редитеља Франсоа Озона, троструког добитника Сребрног медведа на Берлиналу. Ово француско остварење је прича о љубави и пријатељству два тинејџера Алексиса и Давида, који проводе лето у Нормандији и уједно сага о њиховом одрастању и сазревању током осамдесетих година. Пете фестивалске вечери, 9. децембра (15 часова), биће приказан ретроспективни филм „Секс, грех и ’69“ канадске редитељке Саре Фоди. Реч је о историјском документарцу о закону из 1969. године којим се „декриминализује“ хомосексуалност. 

Последње вече фестивала, у четвртак 10. децембра, обележиће пројекције кратких филмова „Матура“ Гвоздена Илића из Србије, хрватски „Ја би’ то да имам дома“ (Ана Опалић и Ноах Краљевић), босанскохерцеговачки „Нека буде боја“ Аде Хасановића и српски „У шифоњеру“ Тамаре Броћић.

С. С.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести