Физичке баријере чувају ученике од нападача

У ОШ „Жарко Зрењанин” на Лиману III у току је постављање првих аутоматизованих физичких баријера за улазак у школска дворишта, чиме би се спречио улазак трећих лица на територију школе, која ће тиме бити на располагању само ученицима и запосленима.
Barijere ispred skole SUS
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Реч је о пилот-пројекту који се наставља на пројекат увођења идентификационих (ИД) картица у новосадске школе, а који је у фебруару најављен на седници Координационог тела за борбу против насиља у новосадским основним и средњим школама. Школа „Жарко Зрењанин” прва је осмолетка која добија такве безбедосне мере, а својевремено је била и прва у коју су биле уведене ИД картице.

“То је још једна од превентивних мера којима покушавамо да повећамо и сачувамо безбедност деце, а време ће показати резултате“, каже директор ОШ„Жарко Зрењанин” Жарко Мушицки. Додаје да че на обе стране дворишта битипо један улаз у школу, мањи и већи, које ће да покрива камера, а софтвер ће бележити сваки улазак и излазак. Ту, као и све претходне мере, одобрио је Савет родитеља.

Реч је о пилот-пројекту којим се спречава улазак трећих лица на територију школе и који се наставља на увођење идентификационих (ИД) картица у новосадске школе

Улазак у двориште, након постављања баријера, неће бити могућ без ИД картица, које су, како каже Мушицки, шифроване и штите личне податке деце. Након што је школа пребројала ученике, одлучено је да већи улаз буде направљен на источној страни дворишта, где је већи проток ученика, где ће бити постављена и чекаоница за родитеље који дођу по млађе ђаке.

Оба улаза у двориште биће покривена камерама високе резолуције које ће пратити свако очитавање ИД картице, а деца с физичким сметњама улазиће на главни улаз школе.  

По речима члана Градског већа за образовање Владимира Јелића, Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама, којем он председава, дало је још прошле године препоруку за увођење ИД картица, које су претходиле увођењу баријера. Градска управа за образовање буyетом је одредила новац за увођење картица, а на основним и средњим школама је било да саме донесу одлуку о томе да ли то желе или не.

“Данас можемо да кажемо да, по информацијама које добијамо из школа, тај пројекат даје добре ефекте и увођење физичких баријера је логичан наредни корак“, истиче Јелић.

По увођењу баријера у ОШ „Жарко Зрењанин”,jama ­koje d­obijamo iz {­kol­a, ov­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ управа школе и Град пажљиво ће пратити како оне функционишу, те ће остале школе које буду заинтересоване моћи да ураде исто у својим двориштима после следећег ребаланса буyета.

Иначе, како кажу из Координационог тела, захваљујући ИД картицама и камерама високе резолуције које су постављене у школама у склопу истог пројекта, до сада је разрешено неколико инцидената, а њихов број је и значајно смањен.

Начелница Градске управе за образовање Лидија Томаш додаје да, осим контроле школа и школских дворишта ради побољшања безбедности новосадских ђака, Град континуирано ради на вршњачкој едукацији.

“ У сарадњи с полицијом обилазимо школе, а Координационо тело за борбу против насиља задужено је за управљање свим тим пројектима“, каже Лидија Томаш.

Каже да јеброј случајева насиља у школама је у протекле две године смањен 25 одсто, а ради се на томе да се тај проценат у будућности само повећава.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести