(ФОТО, ВИДЕО) НА СВЕТОГ ТРИФУНА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА Благосиљана лоза и дегустирано вино

Свети Трифун, заштитник виноградара и винара, прослављен је по дугогодишњој традицији у Сремским Карловцима, на огледном добру Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру новосадског Пољопривредног факултета, где се окупила већина тамошњих произвођача грожђа и вина да заједно обележи свој празник.
2
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Благосиљање винограда и освећење славских дарова – колача и жита обавио је старешина Саборне цркве у Сремским Карловцима и професор Карловачке богословије јереј Станко Лакетић, а овогодишња кума славе , власница винарије „Веритас“ Јелена Ћуковић симболично је орезала први чокот.

Веровање каже да је резидба од Светог Трифуна сигурнија и да лоза тада неће измрзнути, али климатске промене све раније терају виноградаре у винограде да обаве тај посао.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Ћуковићева је од директора Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру проф. др Драгослава Иванишевића добила признање које Пољопривредни факултет последњих неколико година додељује на празник виноградара и винара за изузетне резултате у раду.

Након обреда у винограду у сали зграде на огледном добру одржана је и дегустација вина присутних винара, најчешће из прошлогодишње бербе.

З. Мл.

Фото: С. Шушњевић

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести