(Фото, Видео) УЧЕНИЦИ ОШ „23. ОКТОБАР” ИЗ СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА У ПОСЕТИ „ДНЕВНИКУ” Новинарство је интересантан и забаван посао

Десетак ученика петог и шестог разреда осмолетке „23. октобар” из Сремских Карловаца посетило је данас редакцију нашег „Дневника” и сазнало све о процесу прављења штампаног и онлајн издања нашег листа.
Дневник/С. Шушњевић
Фото: Дневник/С. Шушњевић

На иницијативу наставнице медијске писмености Татјане Недимовић, наши гости су као прави новинари постављали бројна питања у вези са новинарством, а највише спортом, а на која су им наше колеге давале одговоре.

– Спорт нас највише привлачи јер се генерално сви њиме бавимо, свако од нас нешто тренира – појаснила је петакиња Миа Ливаја.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Како као новинари долазимо до информација, како утврђујемо који су подаци тачни, где се и сами информишемо, али и о којим темама највише волимо да пишемо, предочили смо нашим најмлађим гостима.

– Највише ми се свидело како смо обилазили редакције и како су нас сви лепо и с осмехом дочекали, лепо су нам све објаснили – рекла је ученица петог разреда Лена Омчикус, запазивши приликом посете каква је атмосфера у нашој редакцији. – То ми говори да је лепо  бавити се новинарством, да је посао интересантан и забаван. Ако бих једног дана била новинарка, волела бих да причам са људима или да радим прогнозу.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Наши гости су се, сазнавши како изгледа комплетан процес прављења штампаног издања „Дневника”, упознали и са нашим колегама које су задужене за такозвани прелом страна, што је малишанима деловало најкомпликованије од свега.

– Било ми је супер код вас у посети, највише ми се свидео спорт и како се праве новине, како то све изгледа – прича Нађа Хорватић, такође ученица петог разреда, која „Дневник” чита углавном кад посети баку и деку. – Делује ми да је прављење страна на компјутеру компликовано, али мислим да бих могла да научим. Уколико будем новинарка једног дана, бавила бих се спортским темама, радила бих интервјуе са одбојкашима.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Да би неки медиј био веродостојан, са што тачнијим и прецизнијим информацијама, важно је на који начин се пре свега и сам аутор текстова – новинар – информише.

– Треба знати који су сајтови проверени, да не паднемо на неку фору – поделио је са нама савет петак Лука Ђиловић. – „Дневник” јесте проверен медиј и понекад прелистам штампано издање, углавном читам Дечји Дневник, читам неке приче и ако је неки састав на неку тему, покушавам да схватим како бих га ја написао. Новинарство делује компликовано, али кад имаш неки циљ у животу и желиш да га оствариш, покушаваш да идеш ка њему. Јесте да је пут трновит, али вреди ако желиш да се бавиш оним што ти се свиђа.

У оквиру предмета Медијска писменост најважније је децу научити где и како да проналазе веродостојне информације. А како би и из прве руке видели како то изгледа, наставница Татјана Недимовић је предложила посету „Дненвику”, што смо ми радо прихватили.

– Изузетно су нам пријатни утисци, све је било едукативно, задрли смо у све поре, а оно што је било и мени ново јесте да, кад читамо новине све информације су некако обједињене, али смо сазнали да заправо постоје различите рубрике и сви се баве својим послом, својим задужењима. Захвални смо на лепом пријему и новим искуствима које смо стекли – закључила је Недимовићева.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

Иначе, наш лист „Дневник” већ скоро две године сваког понедељка објављује страну – Дечји Дневник – која је испуњена ликовним и литерарним радовима основаца из целе Војводине. Од тада смо имали и неколико сличних посета, када су нам били ученици Основне школе „Ђорђе Натошевић” из Новог Сада и „Марија Трандафил” из Ветерника.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести