Француски онколог за почасног грађанина Новог Сада

Комисија за доделу признања Скупштине града на јучерашњој седници предложила је лауреате Октобарске награде и Новембарске повеље. За прву су препоручени Музичка омладина Новог Сада,

Удружење пензионера Новог Сада и новинар Ненад Ћаћић, док су за Повељу предложени мајстор Лајош Лукачи и директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ др Радивој П. Стојковић. То је саопштила заменица председника Скупштине града и председница Комисије Бранка Бежанов на конференцији за новинаре одржаној у Скупштини града.

– Мада је номинован за Октобарску награду, Комисија је предложила француског онколога др Жан-Пјера Лоца за почасног грађнина Новог Сада на предлог градоначелника Милоша Вучевића – истакла је том приликом Бранка Бежанов. – Др Лоц је у више од тридесет посета Новом Саду бесплатно обављао онколошке прегледе и у неколико наврата делио најсавременије лекове и помагала оболелима.

Од 15 пристиглих иницијатива, како је објаснила Бранка Бежанов, три је Комисија одабрала као предлоге одборницима у градском парламенту. Музичка омладина Новог Сада требало би да понесе Октобарску награду у години када обележава пола века рада, током којег је организовала 6.000 концерата и један је од оснивача Новосадских музичких свечаности, које су 2010. године проглашене за манифестацију од великог значаја за Србију. Удружење пензионера ове године навршава 70 година од оснивања, а Ненад Ћаћић је предложен као дугогодишњи новинар који прати живот града.

За Новембарску повељу стигло је осам иницијатива, а Комисија је предложила да високо градско признање понесу мајстор Лајош Лукачи, који 27 година бесплатно одржава механизам сата на Петроврадинској тврђави, једног од симбола Новог Сада. Дугогодишњи директор Јовине гимназије др Радивој П. Стојковић номинован је за Новембарску повељу због неговања и чувања традиције настарије новосадске гимназије, док у исто време ученици те школе бележе запажене резултате на такмичењима.

Скупштина града би о предлозима Комисије требало да се изјасни на свечаној седници, коју би председник градског парламента Здравко Јелушић требало да закаже за наредни понедељак, 17. октобра.

Октобарска награда додељује се поводом обележавања 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада, док се Новембарска повеља додељује поводом обележавања 9. новембра 1918. године, дана када је српска војска ослободила Нови Сад у Првом светском рату, и 25. новембра 1918. године, дана када је Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Октобарска награда Новог Сада додељује се за изузетна остварења у областима науке, културе и уметности, односно свих видова стваралаштва, публицистике и новинарства у свим облицима информисања, планирања и уређења простора и насеља, архитектуре и градитељства, проналазаштва, развоја нових технологија и усвојених нових технолошких система, унапређења и заштите животне средине, просвете и развоја школства, спорта и постигнутих спортских резултата, здравства и здравствене заштите и социјалног и хуманитарног рада.

Новембарска повеља додељује се грађанину и групи грађана за неговање демократских традиција и јачању заједништва грађана и грађанки Новог Сада, привредни развој, духовно стваралаштво, здравствену и социјалну заштиту, просвету и спорт и друге делатности, хуманитарне и добротворне активности и испољавање храбрости у ванредним ситуацијама, спасавање људских живота и спречавање материјалних штета.

С. Крстић

 

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести