Футошки кисели купус већ у Чикагу

Футошки ратари почели су да секу овогодишњи род купуса јер је сезона продаје почела и траје до 1. децембра. Килограм футошког купуса продаваће се по 30 до 40 динара,

а хибридни ће бити јефтинији. Футожани којима је кисели купус бизнис већ имају укисељени овогодишњи род, те је, како каже председник Удружења „Футошки купус” Горан Пуача, за Чикаго отишла прва количина овогодишњег извоза од скромних шест тона.

– Процена је да ће на тржишту ове јесени бити 1.500 тона футошког купуса, док су футошки паори овог лета на 50 хектара ораница гајили  органски купус  – каже Пуача.

Чувена Футошка купусијада биће 17. пут 28. и 29. октобра у Футогу, а на тој манифестицији, као и лане, биће одржан Сајам здраве хране „Тера мадер Футог”, на којем ће произвођачи органских намирница представити своје производе. Пуача каже да ће бити око стотину излагача, што је више него лане.

Футожани су од  22. до 26. септембра били у прилици да листове киселог и рибаног купуса представе и на Светском сајму здраве хране у Торину, где је било више од хиљаду излагача намирница с географским пореклом са свих континената.

Футошки кисели купус нашао се на штанду Србије с још пет намирница с географским пореклом.

По речима Дејана Будића који је био представник Удружења „Футошки купус” у Торину, наш производ је добро прошао међу кулинарима и код посетилаца.

– Носили смо свега стотину килограма укисељеног, у листовима и рибаног, и брзо смо га што продали, што послужили – казао је Будић. – Јели су га и без хлеба. На штанд Србије долазило је доста наших људи којима је кисели купус позната намирница, али су за њега чули и гурмани. У Италији је такође познат међу кулинарима. На штандовима других излагача нисам видео да је било киселог купуса па се може рећи да је он аутентична српска намирница.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести