Година јубилеја Кола српских сестара Епархије бачке

Видовдански концерт, који Коло српских сестара Епархије бачке традицонално организује у сусрет великом православном празнику - Видовдану, у години када то хуманитарно удружење обележава три деценије од обнављања рада, биће одржан вечерас (16. јун) од 19 часова у Амфитеатру Спенса.
Коло српских сестара
Фото: Коло српских сестара

Наступиће солиста Драгица Батори Мишчевић, у пратњи професорке Милке Обрић на хармоници, хор „Новосадске шмизле“, којим диригује Ана Ковачић,те хор „Просветитељи“ под диригентском управом Миодрага Мише Близанца, гуслар Петар Мишчевић, али и гости изненађења. Цена улазнице је 300 динара, а цео приход од карата и продаје слика, јер ће уједно бити одржана и изложба у Галерији на првом спрату Спенса, намењен је болесној деци и хуманитарним акцијама Кола.

По речима председнице Кола српских сестара Светлане Прокић, овогодишња продајна поставка слика обухвата више од 60 радова 36 уметника, насталих на ликовним колонијама чији организатор је било Коло, као и слика које су новосадски уметници поклонили удружењу. Дела су рађена различитим техникама, а међу њиховим ауторима су реномирани сликари попут Милана Милића Јагодинског, Милана Попржана, Боре Андрејевића, Милана Матавуља, Марјана Марића, Ванче Христова, Александра Педовића, Небојше Милијашевића, Милана Колбаса, Игора Влаисављевића, Беле Олаха, али и оних мање познатих. Аукција је предвиђена за 18. јун у 18 сати, с тим што се изложба може погледати од данас до тог датума од 10 до 19 сати.

Фото: Коло српских сестара

Недавно је Коло одржало годишњу Скупштину сумирајући резултате из претходне године, за коју је Светлана Прокић рекла да је представљала велики изазов у раду.

– Била је то дуга и незвесна година у којој је било потребно боље се организовати, снаћи у времену и простору и помоћи другима колико је то у нашој моћи – каже Прокићева. – Прекида рада због ковида-19 није било. Прилагођавале смо се ситуацијама и испуњавале све обавезе на време уз предвиђене мере предострожности.

И у години каква је била прошла, списак активности Кола српских сестара, кроз које исказују несебичну бригу о другима и за друге, које су чланице током 12 месеци спровеле, изазива поштовање. Серија добочинстава, као и сваке године, отпочела је даривањем прворођенчади, девојчице и дечака рођених у

новосадском породилишту на први дан православне нове године, а завршила на највећи празник мајки и жена – Материце када су обрадовале слаткишима децу из Дечијег села у Сремској Каменици.

Ова година протицаће у знаку 30 лета постојања и хуманитарног рада, и тим поводом у плану је више прикладних свечаности, које ће се, по речима председнице, одвијати у последњем триместру, међу којима и традиционални новембарски хуманитарни концерт. Прокићева напомиње да се у јулу, када буде уплаћен новац од Градске управе за задравство за пројекат који реализују са члановима заједнице „Земља живих“, очекује и његов почетак.

- Врата наших просторија у Париске комуне 32 отворена су за све који желе да нам се придруже и да заједно чинимо добра дела. То је место на ком су сви добродошли и где се време може креативно утрошити. Један од примера за то је школа веза – поручује Светлана Прокић.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести