Гордана Белоцић, оснивачица Фејсбук групе „Ковид-19 Нови Сад“

Националне награде за волонтирање, у организацији Форума за одговорно пословање и Смарт колектива, додељују се већ деценију уназад, а уместо досадашње четири, жири је ове године доделио девет награда за истакнуте појединце волонтере, међу којима је оснивачица Фејсбук групе “Ковид-19 Нови Сад” Гордана Белоцић, која је добила награду за иновативни приступ волонтирању.
humanitarnost solidarnost volonterizam pixabay
Фото: pixabay.com

За Гордану Белоцић, али и чланице тима које уређују Фејсбук групу “Ковид-19 Нови Сад” – Јелену Плавшић, Дарку Попов Ђукић и Наташу Војводић, ова награда значи инспирацију за даљи рад у изузетно одговорном волонтерском послу.

– Од мојих пријатеља на Фејсбуку које сам позвала у групу, она се проширила на сталан број од преко 11.000 чланова, који уђу у групу обично када су болесни, а напусте је када оздраве – рекла је Гордана Белоцић. – Ипак, задржавамо исти број људи без обзира на то, а остваривање поверења међу члановима, брига за свачију менталну и телесну добробит је од кључног значаја.

Једна од особа која је Гордану Белоцић номиновала за награду је координатор СОС Женског центра Ивана Перић, која је и сама дугогодишња волонтерка, али је било још чланова групе који су је пријављивали. Ипак, Гордана је нагласила да је за добар рад групе заслужан цео тим, али и њени чланови, којима је нарочито захвална.

– Администраторке су изузетно вредне жене, а у групи функционишемо као тим, те где једна стане, друга продужи – рекла је Гордана. – Мотивишем људе да се вољно укључе у цео процес и да пруже своје мало за нечије много, а информације до којих долазимо објављујемо чим проверимо њихову тачност. Наставићемо да радимо без обзира на награде и медије, јер нашим суграђанима треба подршка и помоћ током ових изазовних времена.

Како је Гордана објаснила, повећање броја чланова групе последица је и већег броја заражених, што представља изазов, јер нови чланови нису упућени у начин рада групе. Она је нагласила да је сваки члан подједнако важан и да за свакодневни рад управо од њих стиже велика подршка и позвала суграђане да се прикључе групи и пруже исправне и истините информације, које могу помоћи да се кроз процес оздрављења прође лакше.

– Волонтирање је увек значајно и окружена сам људима који волонтирају на различите начине, онима који чине доброчинства на различите начине – нагласила је Гордана. – Свако данас има избор да буде хуман и верујте да сам гледала највећа доброчинства од оних који су најмање имали и себи и својој породици да пруже.

Све чланове који уђу у ову фејсбук групу, Гордана подравља поруком која им помаже да се унутар ње боље снађу, а посебна пажња се обраћа и на поштовање јасно истакнутих правила групе, за чије кршење не постоји толеранција.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.3343
Најновије вести