Град Нови Сад и ове године обезбедио бесплатне ХПВ вакцине

Обољења изазвана хуманим папилома вирусима (ХПВ) сврставају се у групу приоритетних здравствених проблема, а Град Нови Сад једина је локална самоуправа у Србији која већ другу годину за редом обезбеђује средства за бесплатну вакцинацију деце, узраста од 12 до 18 година против ХПВ инфекција.
vakcina, pixabay
Фото: pixabay.com

Пројекат „Препоручена имунизација против ХПВ инфекције деце школског узраста у Новом Саду“ реализује Институт за јавно здравље Војводине, а Град је из буџета издвојио близу 15 милиона динара за имунизацију око 650 деце које имају изабраног педијатра у Дому здравља „Нови Сад“.

Према речима члана Градског већа за здравство др Драгана Стајића пројекат је изузетно важан и зато је на градском Јавном конкурсу за реализацију пројеката у области пронаталитетне популационе политике изабран, а средства увећана у односу на прошлу годину када су Министарство за демографију и популациону политику и Град Нови Сад за имунизацију ХПВ вакцином обезбедили 10 милиона динара.

- Превенција хуманог папилома вируса је јако значајна јер је овај вирус међу главним узрочницима рака грлића материце и других карцинома. У нашој земљи годишње од те опаке болести оболи и до 1500 жена а умре чак 600. У циљу превенције ове болести Светска здравствена организација препоручује вакцинацију и то је најважнија ствар коју родитељи могу да учине за своју децу. Нажалост, у нашој земљи ова вакцина је препоручена али не и обавезна, а цена вакцине је таква да није свима доступна. Зато сам изузетно поносан што Град Нови Сад  једини у Србији већ другу годину за редом омогућава бесплатну вакцинацију. То је наш конкретан одговор у борби против рака грлића материце и решење за најчешћи узрок смрти код жена - изјавио је Драган Стајић и позвао родитеље девојчица и дечака са територије Града Новог Сада да се детаљније информишу и вакцинишу своју децу у амбулантама Дома здравља „Нови Сад“.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести